Τα «σημάδια» του ήλιου

Τα τελευταία χρόνια το μελάνωμα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων. Ο λόγος; Η παραμονή στον ήλιο τις πιο ακατάλληλες ώρες καθώς και η χρήση συσκευών μαυρίσματος (σολάριουμ). Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τα παιδιά επειδή οι βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστικές. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά να προστεύονται ώστε να αξιοποιούν όλα τα ευεργετήματά του ήλιου και να αποφεύγουν την επικίνδυνη για την υγεία τους δραστηριότητα.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς καπέλο και γυαλιά, θα πρέπει επίσης να φορούν ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια τα οποία να καλύπτουν το σώμα τους. Απογορεύεται αυστηρά η έκθεση στον ήλιο σε βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Πέντε απλές συμβουλές για να απολαμβάνουμε άφοβα τον ήλιο

1. Χρησιμοποιούμε αντιηλιακό όλο τον χρόνο, είτε είμαστε στην πόλη είτε στην εξοχή, ακόμη κι αν έχει συννεφιά.

2. Τους καλοκαιρινούς φοράμε καπέλλο και γυαλιά ηλίου.

3. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τον ήλιο μεταξύ 2 και 6 το απόγευμα.

4. Εφαρμόζουμε το αντιηλιακό μισή ώρα πριν βγούμε έξω και ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες μετά το κολύμπι.

5. Δεν χρησιμοποιούμε το περσινό αντηλιακό εφόσον το έχουμε ανοίξει.

*Το ξέρετε;

Ενα παιδί που δεν έχει ταλαιπωρηθεί από ηλιακά εγκαύματα έχει 78% λιγότερες πιθανότητες να πάθει δερματικό καρκίνο όταν μεγαλώσει.

*Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Οταν μια ελιά αλλάξει σχήμα και χρώμα, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι επιβεβλημένη. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν πολλές ελιές ή έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

*Υπάρχει θεραπεία;

Δύο νέα φάρμακα εγκεκριμένα από τον αμερικανικό και τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, έχουν αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με μελάνωμα. Το πρώτο φάρμακο είναι ατο Ipilimumab, που ενεργοποιεί τα λεμφοκύτταρα, δηλαδή την ίδια την άμυνα του οργανισμού κατά του μελανώματος.

Το δεύτερο είναι το Vemurafenid, ένας αναστολέας του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τις μεταλλάξεις στο 50% των αρρώστων, το οποίο μείωσε την θνητότητα κατά 63% και αύξησε το διάστημα υποτροπής κατά 73%.

Πηγή:http://www.gynaikamag.gr από τηνΕυγενία Καλτεζιώτη

You may also like