Τα στερεότυπα-για τους Ελληνες- είναι για να καταρρίπτονται,από τη Λίνα Γριβογιάννη

Η οικονομική κρίση έχει συμβάλλει ιδιαίτερα ώστε όλη η Ευρώπη να θεώρει ότι οι Έλληνες το μόνο που κάνουν όλη μέρα είναι να κάθονται, στον ήλιο, πίνοντας καφέδες και να τρώνε τα χρήματα των κακομοίρων των Ευρωπαίων που συνεχίζουν να τους δανείζουν. Αλλά, στην ουσία οι αγαπητοί Ευρωπαίοι των άλλων χώρων γνωρίζουν πόσο μακριά είναι αυτό από την πραγματικότητα. Και αν για μερικούς ακόμα Έλληνες είναι έτσι η ζωή τους, για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αυτό απέχει αρκετά, αν όχι πολύ.

Ο Δημήτρης Άβουλος σε ένα άρθρο του προσπαθεί να καταρρίψει τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την χώρα μας και τους κατοίκους της, αν θέλετε να πάρετε μία ιδέα του τι προσπάθησε να κάνει τους Γάλλους να καταλάβουν, συνεχίστε να διαβάζετε.
Καταρχή ο τίτλος του άρθρου είναι “Επτά κλασσικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Ελληνες”, η “δημαγωγία” είανι ελληνική λέξη, αλλά δημαγωγοί υπάρχουν παντού!”

*Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Έλληνες είναι αυτοί που εργάστηκαν περισσότερο από όλους στη ζώνη του ευρώ, το 2011 με 2032 ώρες εργασίας. Ενώ οι Γάλλοι και οι Γερμανοί για την ίδια χρόνια έχουν εργαστεί 1.413 ώρες και 1440 αντίστοιχα.
Η Ελλάδα μπορεί να υστερεί σε σχέση με την παραγωγικότητα, λόγω της γραφειοκρατίας και των φραγμών στον ανταγωνισμό, αλλά δεν υπάρχει καμία άρνηση της εργασίας από την πλευρά των Ελλήνων.

*Οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», δήλωσε ότι “οι Έλληνες θα πρέπει να αρχίσουν να βοηθούν ο ένας τον άλλο”, “όλοι πληρώνουν τους φόρους τους.”
Είναι αδύνατο λοιπόν να πιστέψει κανείς ότι Κριστίν Λαγκάρντ δεν γνωρίζει την φορολογία των εργαζομένων. Ο υπάλληλος, ο ιδιωτικός τομέας ή το κοινό, δεν μπορεί να αποφύγει τους φόρους από τη στιγμή που πληρώνει τους φόρους στην πηγή.

*Έλληνες χορεύουν συρτάκι! Ooooπα!

Ο χορός είναι για τους Έλληνες κομμάτι του πολιτισμού τους. Το συρτάκι είναι ένας χορός που έγινε πιο δημοφιλής για τους Έλληνες μέσα από την ταινία “Ζορμπάς ο Έλληνας” του Μιχάλη Κακογιάννη, την μουσική της οποίας συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1964 και η χορογραφία είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών χορών, γρήγορους και αργούς, όπως γρήγορό όπως ο συρτός και αργός όπως το ζεϊμπέκικο- χορός για τους άνδρες- σύμβολο του ανδρισμού, κάποιων άλλων εποχών. Το συρτάκι χορεύτηκε για πρώτη φορά το 1964 από τον Anthony Quinn στην ίδια ταινία.

*Οι Έλληνες καταναλώνουν ούζο και ρετσίνα ανά βαρέλια

Η προτίμηση στο αλκοόλ δεν είναι το ελληνικό ούζο πλέον. Σας έχουμε μια έκπληξη, το ουίσκι είναι μακράν η μεγαλύτερη επιλογή των καταναλωτών στην Ελλάδα, με μερίδιο στην αγορά 42% το 2010 πριν από ούζο. Η μέση ετήσια κατανάλωση είναι δύο λίτρα ανά κάτοικο ουίσκι και ένα λίτρο ούζο. Σε ότι αφορά το κρασί η ρετσίνα, δεν είναι ούτε αυτή η πρώτη επιλογή τους. Το μερίδιο αγοράς της είναι στο 30% και συνεχίζει να μειώνεται. Η χώρα παράγει όλα τα είδη των κρασιών. Για να μην κάνουμε λόγο για τα δεκάδες κοκτέιλ μπαρ που υπάρχουν σε κάθε πόλη της χώρας πλέον και κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

*“Πηγαίνετε να “πηδ…..” στους Έλληνες”

Το πιο χαζό από όλα τα κλισέ. Πρέπει αλήθεια να το αναλύσουμε;
Η Μύκονος αναφέρεται συχνά ως το «νησί των homos» (ομοφυλοφίλων). Πρόκειται όμβς , απλά, ως το πιο τουριστικό νησί, το πιο μοδάτο, το πιο trendy, όπου οι γιορτές – όλων των ειδών- είναι το σήμα κατατεθέν της. Ενας προορισμός εξίσου δημοφιλής στους party animal homos, όπως και για τους υπόλοιπους.

*Διατροφή Κρητική ή Μεσογειακή
Η Κρητική Μεσογειακή διατροφή, ή η ηγέτιδα της “Μεσογειακής διατροφής” εισήχθη στις 16 Νοεμβρίου 2010 σχετικά με τον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO ως ένα «σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων». Αυτή η “εγγραφή” αφορά στην Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Μαρόκο. Η διατροφή αύτη έχει ως βάση της τα άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ελαιόλαδο και πολύ λίγο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αρκετές μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι μειώνει την θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Δυστυχώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και η μεσογειακή “διατροφή” δεν ανήκει στην καθημερινότητα των Ελλήνων, καθώς 4 στα 10 παιδιά ειναι παχύσαρκα και στα σχολεία δεν δίνουν φρούτα και λαχανικά.

*Ο Ελληνας δεν τελείωνει ποτέ τη δουλειά του….

Δημήτρης Άβουλος (ο υπογραφων του άρθρου)

Πηγή:http://www.slate.fr

You may also like