Τα 3 αιθέρια έλαια που μας “σώζουν” σε πολλές περιπτώσεις, από την Κατερίνα Σαρμονικά

Στο φαρμακείο του σπιτιού αλλά και μαζί στη βόλτα και στα ταξίδια πρέπει να έχουμε αιθέριο ελαιόλαδο λεβάντας, μέντας, τεϊόδεντρου. Πρόκειται για φυτικές-φυσικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αδιάλυτες, απευθείας στο δέρμα με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Lavender3Λεβάντα.
Ηρεμιστικό, αγχολυτικό, αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό, βοηθάει στην αντιμετωπίσει του στρες, αϋπνίας, εγκαυμάτων, ακμής, κρυολογηματος, άσθματος, μυκήτων, τσιμπημάτων από έντομα, ηλιακά εγκαύματα, ημικρανίες, ραγάδων.

Μέντα.
Αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιπυρετικό, τονωτικό, βοηθάει στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων, ημικρανιών, κοινής γρίπης και κρυολογήματος, δυσμηνόρροιας, ναυτίας ταξιδιού, δυσάρεστης αναπνοής, μυϊκών πόνων και σπασμών, τυμπανισμού, κολικών, δυσπεψία, λοιμώξεις αναπνευστικού.

Τεϊοδεντρο.

Αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό, εντομοαπωθητικό,  βοηθά στην αντιμετώπιση ιών, ακμής, εξανθημάτων, εγκαυμάτων, δερματικών φλεγμονών και μολύνσεων, αναπνευστικών λοιμώξεων και κρυολογήματος, μολύνσεων στόματος, πιτυρίδας.

Συγκεκριμένα, για την αϋπνία  μπορείτε να διαλύσετε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 10 σταγόνες λεβάντας και με αυτό να κάνετε επαλείψεις- μασάζ ή εισπνοές στο αδιάλυτο αιθέριο έλαιο.

Για τις ημικρανίεςπονοκεφάλους  κάνετε επαλείψεις όπου πονάει στο κεφάλι με το εξής μείγμα 10ml αμυγδαλέλαιο με 5 σταγόνες μέντας και 5 σταγόνες λεβάντας ή εισπνοές επίσης.

Ηλιακό έγκαυμα σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 15 σταγόνες  λεβάντας.

Ψείρες μαλλιών: απλώνουμε σε όλο το μήκος των μαλλιών ποσότητα από το εξής μείγμα 50ml αμυγδαλέλαιο – 10 σταγόνες λεβάντας – 10 σταγόνες τεϊοδεντρου, τα τυλίγουμε σε πετσέτα και τα αφήνουμε 3 ώρες.

Σε περίπτωση δύσπνοιας ή άσθματος εισπνέουμε αιθέριο έλαιο λεβάντας αφού έχουμε ρίξει 6 σταγόνες σε μαντήλι.

Homemade-Insect-Repellent-537x370Σαν εντομοαπωθητικό βάζετε σε κεραμική αρωματική λυχνία (συσκευή όπου με ρεσό θερμαίνεται και έτσι εξατμίζεται το υγρό που βρίσκεται από πάνω μέσα στο ειδικό κεραμικό δοχείο) 10 σταγόνες λεβάντας ή μέντας ή τεϊοδεντρου αφού πρώτα έχετε γεμίσει με νερό.

Σε άφθες, στοματίτιδα, ουλίτιδα, πονόδοντο βάζετε σε 1/2 ποτήρι νερό 6 σταγόνες τεϊοδεντρο ή 3 τεϊοδεντρο και 3 λεβάντα και κάνετε πλύσεις-γαργάρες. Για δροσερή αναπνοή προσθέτετε 5 σταγόνες μέντας σε 1/2 ποτήρι νερό και κάνετε πλύσεις επίσης.

Σε περίπτωση τσιμπήματος από έντομο, απευθείας βάζετε 2 σταγόνες λεβάντας και επαναλαμβάνεται ανά 2ωρο.

Σε μύκητα νυχιών επίσης απευθείας, βάζετε 2 σταγόνες τεϊόδεντρου ή/ και 1 σταγόνα λεβάντας σε καθαρά πόδια-νύχια.

Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση όλων των αιθέρων ελαίων τους καλοκαιρινούς μήνες με μεγάλη ηλιοφάνεια στην απευθείας έκθεση, εάν πάσχετε από υπέρταση, επιληψία, αλλεργίες στα συγκεκριμένα έλαια, εάν ακολουθείτε όμοιο παθητική αγωγή ή εάν είστε έγκυος.

You may also like