Τα berries που πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας

Τα μούρα αποτελούν μία πηγή πλούσια σε βιταμίνες, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και παθήσεις τους εντέρου και του εγκεφάλου.

Οι φράουλες, τα κράνα, τα μύρτιλα, το ακάι, τα σμέουρα και τα βατόμουρα ανήκουν στην ίδια οικογένεια και βρίσκονται στην κατηγορία των πιο ωφέλιμων φρούτων για την υγεία του οργανισμού.

strawberriesΦράουλες (strawberries)

Είναι γεγονός ότι οι φράουλες αρέσουν σε όλους τους ανθρώπους που τις έχουν δοκιμάσει. Έχουν ιδιότητες αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και Α, ενώ οι ουσίες λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που περιέχουν δρουν ευεργετικά στην όραση. Η κατανάλωση της φράουλας βοηθά στην πρόληψη παθήσεων όπως η αναιμία, η υπέρταση, η οστεοπόρωση, οι ρευματισμοί, η δυσκοιλιότητα κ.ά. Έχουν καθαρτική δράση και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και την αποτοξίνωσή του.

 

blackberriesΒατόμουρα (Blackberries)

Παρόλο που δε συνηθίζουμε να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση εδώ στην Ελλάδα, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βατόμουρα περιέχουν πλήθος θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών που είναι χρήσιμες για την άμυνα και την υγεία του οργανισμού. Τα βατόμουρα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, τανίνης (η οποία μειώνει την ελαφριά αιμορραγία), φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, ανθοκυανίνες. Extra tip: Βοηθούν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς ενισχύουν τη μνήμη.

 

cranberryΚράνα (Cranberries)

Το κράνμπερι είναι γνωστό για την ομολογουμένως «θαυματουργική» επίδραση που έχει σε παθήσεις του ουροποιητικού μας συστήματος. Αποτελεί μία πηγή πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε και Κ. Έχει σπουδαία αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και θεραπεύει από μολύνσεις του ουροποιητικού.

 

blueberryΜύρτιλα και βακκίνια (blueberries/ bilberries)

Αποτελούν μία πηγή πλούσια σε βιταμίνη C, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή που δρουν αποτελεσματικά ενάντια στον καρκίνο του δέρματος και του πνεύμονα. Έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην όραση, στην πρόληψη και στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων, στην υπέρταση και στην πρόληψη των αλλεργιών.

 

rasberryΣμέουρα (Raspberries)

Τα σμέουρα έχουν υψηλή διατροφική αξία. Έχουν σπουδαία αντιγηραντική δράση και είναι πλούσια σε βιταμίνες C, K, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη σμέουρων που ανήκουν σε 3 βασικές ομάδες: τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μωβ. Η γεύση τους είναι δυνατή και γλυκόξινη.

 

 

 

 

acai_berryΑκάι (Acai Berry)

Το ακάι έχει σκούρο μωβ ή μαύρο χρώμα και θυμίζει σταφύλι. Διαθέτει περισσότερη πρωτεΐνη και από τα αβγά, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. Είναι γνωστό για τη σπουδαία δράση του στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, αφού δρα ως αδυνατιστικό και ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και φυτοστερόλες ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ παρουσιάζει και αξιοσημείωτη αντιγηραντική δράση.

 

 

You may also like