Τα “DO” & “DON’T” μιας πετυχημένης βάφτισης!

από τη Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Κάθε φορά που καλούμαι να οργανώσω μια βάφτιση βρίσκομαι μπροστά σε αμέτρητες απορίες γονέων, συγγενών, νονών κλπ για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει στο μυστήριο (και κατ’ επέκταση στο τραπέζι μετέπειτα). Επειδή λοιπόν με βάση τη θρησκεία μας το μυστήριο της βάφτισης είναι μια από τις πιο σημαντικές τελετές αφού ένας καινούριος -παρθένος οργανισμός έρχεται κάτω από την σκέπη του Κυρίου, ήρθε λοιπόν η στιγμή να βάλουμε λίγο τα πράγματα στην θέση τους!!!!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο1: Οι υποχρεώσεις του νονού
Μην νομίζετε! Μπορεί να μην είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνει ο νονός αλλά σίγουρα κάνουν την διαφορά στην βάφτιση και –πιστέψτε με- κοστίζουν! Ο νονός θα πρέπει να αγοράσει τον σταυρό του νεοφώτιστου (υπολογίστε έναν καλό σταυρό τουλάχιστον 300-700 €), τα βαφτιστικά ρούχα (ξεκινούν από 150 € και μπορεί να φτάσουν τα 400€) , τα λαδόπανα, την λαμπάδα, τα μαρτυρικά, τα παπουτσάκια… ένα σετ δηλαδή που μπορεί να ξεκινήσει από 500€ και να ξεπεράσει τα 1000€. Μην ξεχάσω ν΄ αναφέρω πως ο στολισμός της κολυμπήθρας και της εκκλησίας είναι επίσης μέσα στις υποχρεώσεις (και στις χρεώσεις) του νονού! Εάν γίνεστε νονός θα πρέπει να ρωτήσετε τον ιερέα του ναού που θα τελεστεί το μυστήριο εάν επιτρέπει τον στολισμό τόσο της κολυμπήθρας όσο και του ναού έξω. Σε πολλές εκκλησίες ο στολισμός της κολυμπήθρας απαγορεύεται καθώς θεωρείται ιερό σκεύος και ο εξωτερικός χώρος…. απλώς θέλουν να τον κρατούν καθαρό!!!!
Όσον αφορά το κόστος της εκκλησίας; Συνήθως δεν το λένε από την αρχή, αλλά τις περισσότερες φορές ο ιερέας ή η νεοκόρησα ζητάνε στο τέλος του μυστηρίου να δώσετε το κάτι τις σας για την εκκλησία …ότι έχετε ευχαρίστηση δηλαδή ,που μερικές φορές αυτό το «ο,τι» μεταφράζεται σε 50 -100€!!!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο2: Οι υποχρεώσεις των γονιών
Όσοι έχετε ξαναβαφτίσει θα ξέρετε! Οι υποχρεώσει είναι πολλές και το τρέξιμο…. μεγαλύτερο !!!Οι γονείς αρχικά πρέπει να πάνε στην εκκλησία για να κλείσουν την ημερομηνία και την ώρα του μυστηρίου. Μαζί τους θα χρειαστεί να έχουν την ταυτότητά τους και την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού. Να θυμάστε: Ο ιερές σημειώνει και τα στοιχεία του νονού οπότε αν οι νονοί είναι παντρεμένοι θα πρέπει να έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν ανάδοχοι. Επίσης θα πρέπει να έχετε ήδη αποφασίσει το όνομα και το επώνυμο του παιδιού σας γιατί δηλώνεται επιτόπου προκειμένου να εκδοθεί η ληξιαρχική πράξη βάφτισης την οποία θα παραλάβετε αμέσως μετά το μυστήριο.

Για καλό και για κακό ας έχετε μαζί σας χρήματα γιατί θα σας ζητηθούν για το χαρτόσημο!!!

Εάν είστε άγαμη μητέρα θα πρέπει να συμπληρώσετε μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα υπογράφεται ότι είστε η αποκλειστική κηδεμόνας του μωρού, ότι θέλετε το παιδί σας να βαφτιστεί χριστιανός και ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να δίνει στον πατέρα το δικαίωμα ασκήσεως γονικής μέριμνας.

Εάν βαφτίσετε το παιδί σας σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που αναγράφεται στην ληξιαρχική πράξη γέννησης, τότε η δήλωση για το μυστήριο θα πρέπει να γίνει στον ναό που θα βαφτιστεί το μωρό και όχι στην εκκλησία της ενορίας σας! Τα υπόλοιπα διαβιβάζονται μέσω της εκκλησίας.
Στις υποχρεώσεις των γονιών είναι και το δώρο του νονού! Όσο για τις μπομπονιέρες και τα προσκλητήρια…. Δεν χρειάζεται καν να το αναφέρουμε ότι είναι δική τους επιμέλεια.

Μετά την βάφτιση η μαμά ή ο νονός θα πρέπει να πάει το νεοφώτιστο στην εκκλησία για να κοινωνήσει 3 συνεχόμενες φορές (συνήθως μετράνε Κυριακές). Πάντοτε ντυμένο με τα βαφτιστικά του ρουχαλάκια και την λαμπάδα. Μην ξεχάσετε να πλύνετε τα λαδόπανα στην θάλασσα και το μωρό μετά από ….3 ημέρες!!!!!! Εάν αντέξετε βέβαια.

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο3: Τα άτυπα-τυπικά της βάφτισης
Παλιότερα δεν υπήρχαν όλα όσα έχουμε εφεύρει σήμερα για να κάνουμε τις εκδηλώσεις μας πιο εντυπωσιακές…. Οπότε δεν μπορώ να πω πως τα concept είναι τυπικοί κανόνες της βάφτισης! Παλιότερα είχαμε σκέτες τούλινες μπομπονιέρες για όλες τις τελετές και τυπικά χάρτινα προσκλητήρια που ανακοίνωναν με σοβαρότητα το μυστήριο. Τώρα έχουμε εξελίξει το πράγμα! Αυτό λοιπόν που θεωρείται άτυπος κανόνας για μια βάφτιση είναι το «θέμα». Είναι ένα χρώμα; Είναι ένα στοιχείο; Είναι ένα παραμύθι; Είναι μια ιδέα; Όλα όσα επιλέξετε όμως θα πρέπει να ταιριάζουν μ’ αυτό. Από το προσκλητήριο που θα προϊδεάζει την βάφτιση μέχρι τον στολισμό, την μπομπονιέρα και το γλυκό. Το μόνο που δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδιο με το θέμα της βάφτισης είναι τα βαφτιστικά ρούχα καθώς η νονά ή ο νονός είναι εκείνη/νος που θα επιλέξει –ανάλογα με το γούστο της/του – τα προικιά του νεοφώτιστου!

Όι μπομπονιέρες; Οι περισσότεροι συνηθίζουν να φτιάχνουν άλλες για τους ενήλικες κι άλλες για τα παιδιά. Αυτό έγκειται στην διάθεση και το γούστο σας! Και μόνο!!!

Και για όσους αναρωτιούνται για την χαιρετούρα στο τέλος του μυστηρίου…. Μπορείτε να την αποφύγετε μόνο όταν όλοι οι καλεσμένοι θα παραβρεθούν και στο τραπέζι του φαγητού, αλλιώς θα πρέπει να χαιρετήστε τον κόσμο και να μοιράσετε στην εκκλησία τις μπομπονιέρες και τα γλυκά!

Και κάτι που σίγουρα δεν ξέρετε: την ώρα που ο ιερέας βουτάει το παιδί στην κολυμπήθρα αλλά και μετέπειτα που το παίρνει ο νονός στην αγκαλιά του, απαγορεύεται να βάλετε στο μωρό πιπίλα για να μην κλαίει…. Κρατηθείτε λίγο και την βάζετε μετά!!!

Και μην ξεχάσετε! Από την επόμενη ημέρα της βάφτισης θα πρέπει να στείλετε ευχαριστήριες κάρτες σε όλους τους καλεσμένου σας. Διαφορετικά βάλτε ένα ευχαριστήριο καρτελάκι στην μπομπονιέρα ή στολίστε τις πετσέτες στα τραπέζια της δεξίωσης με κορδελάκια που θα έχουν επάνω ένα ευχαριστήριο μήνυμα. Αυτό ΕΙΝΑΙ κανόνας και μάλιστα τυπικός!!!

ΚΑΝΟΝΑΣ Νο4: Η δεξίωση
Κι εδώ δεν υπάρχουν κανόνες….
Κάποιοι δεν κάνουν καν δεξίωση μετά το μυστήριο ή αν κάνουν αρκούνται σε ένα finger food έξω από την εκκλησία ή στο σπίτι τους. Όσοι κάνουν δεξίωση συνήθως στολίζουν τα τραπέζια με ένα κεντρικό θέμα που σχετίζεται με την βάφτιση (κουτάκια με γλυκίσματα, λουλουδάκια, μπαλόνια, γυάλες με θεματικά στολίδια κλπ) και δημιουργούν μια γωνιά για το τραπέζι των ευχών. Αυτό συνήθως αποτελείται από το βιβλίο των ευχών, κεράκια, γυάλες με γλυκίσματα, δωράκια για τα παιδιά και άλλες λιχουδιές…. Πολύ συνηθισμένο τον τελευταίο καιρό είναι η δημιουργία Candy bars έξω από την εκκλησία ή σε κάποια γωνιά της δεξίωσης… Αυτές οι γωνιές είναι ο παράδεισος μικρών και μεγάλων.

Σ ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι /bar μπορεί να βρει κανείς τον παράδεισο του γλυκού: cookies, cupcakes, cake pops, marshmallows, smarties, Κουφετάκια με διάφορες γεύσεις σε διάφορα χρώματα, γλειφιτζούρια, σπιτική λεμονάδα, γάλα με σοκολάτα, χρωματιστά ζελέ σε πρωτότυπα κυπελλάκια, χρωματιστά popcorn , μαρέγκες, τούρτες κι ένα σωρό άλλα γλυκά που εντυπωσιάζουν τόσο το μάτι όσο και τον ουρανίσκο σας! Πιστέψτε με … θα τα λατρέψετε!!!

Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά φίλοι μου… Για όποια απορία ξέρετε πού θα με βρείτε…. Εδώ στο The K-magazine.

Σας φιλώ,
Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου/ “Eventful Ideas”

http://www.facebook.com/pages/EVENTFUL/60250516534

You may also like