Τα social media στις υπηρεσίες της… υγείας!

internet-icon----vector_34-49377Εκτός από το να ανεβάζετε φωτογραφίες και οποιουδήποτε άλλου τύπου περιεχόμενο στα προσωπικά σας προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο για να… κόψετε το τσιγάρο ή να χάσετε κιλά.

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον μια ομάδα ερευνητών, σύμφωνα με τους οποίους όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απαλλαγούν από τις βλαβερές για τον οργανισμό τους συνήθειες, έχουν δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν το στόχο τους, σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν πιο «παραδοσιακά» βοηθήματα, όπως για παράδειγμα η τηλεφωνική υποστήριξη σε γραμμές βοήθειας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, μια ομάδα νεαρών ενηλίκων χρησιμοποίησε μια εκστρατεία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία είχε αναπτύξει η Καναδική Εταιρεία για τον Καρκίνου (Canadian Cancer Society) το 2012.

Η εκστρατεία με τίτλο «Break it Off» συνέκρινε τη διακοπή του καπνίσματος με το χωρισμό από μια σχέση και παρείχε στους χρήστες μια διαδραστική ιστοσελίδα και μια εφαρμογή για smartphone, προκειμένου να τους ενθαρρύνει να απαλλαγούν από το τσιγάρο.

Μια άλλη ομάδα έλαβε υποστήριξη μέσω τηλεφώνου.

Μετά από τρεις μήνες χρήσης της social-media καμπάνιας, το 32% των καπνιστών είχε διακόψει το κάπνισμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς που έλαβαν τηλεφωνική υποστήριξη ήταν 14%.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, ότι οι ιθύνοντες των εκστρατειών δημόσιας υγείας πρέπει να αξιολογήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα κοινωνικά δίκτυα γενικότερα, για να βελτιώσουν την υγεία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους νεότερους ανθρώπους» σχολίασε ο Dr Bruce Baskerville από το πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά.

Πηγή: newsbeast

You may also like