Τεντωνόμαστε σωστά… για ένα ευχάριστο ξύπνημα!

5 ασκήσεις διατάσεων για να ενεργοποιηθεί το σώμα μας.

                Μετά από μία εξαντλητική μέρα ένας καλός ύπνος είναι εκείνος που χρειαζόμαστε για να αναπληρώσουμε ενέργεια για την επομένη. Έχουμε ήδη μάθει πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητά του σε επίπεδο συνηθειών αλλά και… ομορφιάς – για το δεύτερο να είναι καλά η Εύη (Τσανάκα) μας! Σημασία, όμως, έχει και το πρωινό ξύπνημα να είναι τέτοιο που θα μας τονώσει. Σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα μια σειρά διατάσεων που μπορούν να γίνουν προτού… τρέξουμε στην καφετιέρα!

  01 Ανοδικές διατάσεις. Αυτές οι διατάσεις μπορούν να γίνουν και σε καθιστή θέση κι είναι ιδανικές για να δραστηριοποιήσουμε την ροή του αίματος στο σώμα κι άρα… να ξυπνήσουμε. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, πάνω από το κεφάλι, πλέκοντας τα δάχτυλα μεταξύ τους και με τις παλάμες να “κοιτούν” το ταβάνι. Τεντώνουμε τη σπονδυλική στήλη και  νιώθουμε τη διάταση σε χέρια και πλευρά. Μένουμε σε αυτή τη θέση μετρώντας ως το δέκα κι έπειτα “γέρνουμε” στα πλαϊνά για να ενεργοποιήσουμε τον κορμό.

02 Διατάσεις λαιμού κι ώμων. Αυτές οι διατάσεις μπορούν να εξομαλύνουν την ένταση που δημιουργήθηκε στους μύες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για τη δεξιά πλευρά του λαιμού, φέρνουμε το αριστερό αυτί κοντά στον ώμο και μένουμε σε αυτή τη θέση για είκοσι δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε για την αριστερή πλευρά. Χαλαρώνουμε για μια στιγμή κι έπειτα φέρνουμε τους ώμους πίσω και μπρος. Στη συνέχεια τους σηκώνουμε προς τα πάνω κι έπειτα τους αφήνουμε να “πέσουν”. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη ροή κινήσεων τρεις φορές.

03 Στροφή σπονδυλικής στήλης σε ύπτια θέση. Με αυτήν την άσκηση μειώνουμε την ένταση στο κάτω μέρος της πλάτης. Μένουμε σε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά – μην τρομάξετε αν ακούσετε ελαφριά “κρακ” όταν κάνετε τη στροφή, είναι φυσιολογικό! Δεν ασκούμε πίεση απλά νιώθουμε όσο αντέχουμε την ένταση της σπονδυλικής στήλης να φεύγει.

04 Πλαϊνές διατάσεις τετρακέφαλων. Οι περισσότεροι εφαρμόζουν αυτές τις διατάσεις σε όρθια θέση, αλλά μπορούμε να τις κάνουμε και ξαπλωμένοι. Για να γίνουν πιο ενισχυμένες, σφίγγουμε τους γλουτούς ενόσω είμαστε ενεργοί σε αυτή τη στάση. Οι τετρακέφαλοι είναι οι μύες του σώματος που δουλεύουν “υπερωρίες”, οπότε καλό είναι αυτές οι διατάσεις να εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση.

05 Διατάσεις μηριαίων δικεφάλων. Η αίσθηση αυτών των διατάσεων είναι από τις πιο έντονες, καθώς οι μηριαίοι δικέφαλοι εξασφαλίζουν την ισορροπία του σώματος. Σιγουρευόμαστε πως η λεκάνη είναι σε σωστή και σταθερή θέση με τη βοήθεια των γοφών, που πρέπει να είναι στο έδαφος σε ίσια θέση. Έτσι τα πόδια “ξυπνάνε” χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε… σπαγγάτο! Επίσης κινούμε κυκλικά τους αστραγάλους προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως είδατε, ακόμη κι αν δεν είναι κάποιος ιδιαίτερος fan της fitness ρουτίνας, πρόκειται για μία απλούστατη σειρά ασκήσεων που μπορεί να τις κάνει ο καθένας! Τεντωνόμαστε, λοιπόν, για να ξυπνάμε με χαμόγελο!

You may also like