Τιμώντας την αιώνια Miss Dior….

cd2 αΓια τους λάτρεις της μόδας και τους θαυμαστές του elegant οίκου Dior, άνοιξε διάπλατα της πόρτες της, πριν από μία εβδομάδα, μία έκθεση αφιερωμένη στην ιστορική πορεία της μυθικής Miss Dior, το άρωμα που σφράγισε μία ολόκληρη εποχή μαζί με τη δόξα του ίδιου του οίκου. Πού; Μα, που αλλού στο, φιλόξενο για πολλές εκδηλώσεις μόδας, εκθέσεις και επιδείξεις, Grand Palais του Παρισιού.

Είναι αλήθεια ότι η σύνθεση του αρώματος Miss Dior είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή γιατί πάντα θα κρύβει ένα γοητευτικό μύθο και ένα ξεχωριστό μυστήριο που απογειώνει τη γυναικεία αισθητική. Ενσαρκώνει την επιτομή της κλασσικής ομορφιάς, με βεβαιότητα, αλλά κάτω από την προσεκτική καλογυαλισμένη της εικόνα υποβόσκει ο μυστικιστικός κόσμος της.
cd3
Δύο έντονοι τόνοι λουλουδιών που χάνονται σε μία απροκάλυπτα αρρενωπή, δερματώδη δομή «Chypre». Υπάρχει και μία υπόνοια του πράσινου, μία φυλλώδη φρεσκάδα, χάρις στο galbanum παρόλα αυτά, αντισταθμίζεται με μια σκοτεινή πινελιά γαρδένιας. Αποτελεί τον απόλυτο συνδυασμό της γυναικείας φινέτσας και της ατσάλινης ομορφιάς – κομψό, αλλά αισθησιακό, σαγηνευτικό.

Επιβλητική Miss Dior, άποψη από την έκθεση

Επιβλητική Miss Dior, άποψη από την έκθεση

Η Miss Dior θα βρίσκεται στο Grand Palais στο Παρίσι για αυτό το μήνα σε όλες τις εκφάνσεις της. Από την αρχική μορφή της, εμπνευσμένη από τον Bernard Chant το 1947 μέχρι και την σημερινή της μεταμόρφωση. Η έκθεση γιορτάζει το άρωμα με -ειδικά φτιαγμένα- έργα τέχνης για να κοσμούν το χώρο από 15 γυναίκες καλλιτέχνες, μαζί με σπάνιες φωτογραφίες του Christian Dior ποζάροντας με τους καλούς του φίλους, Picasso, Cocteau, Dalí – και με μπουκάλια και σύνολα από προηγούμενες καμπάνιες του Miss Dior.

Τα έργα τέχνης είναι τα highlights της έκθεσης

Τα έργα τέχνης είναι τα highlights της έκθεσης

H Miss Dior κυκλοφόρησε στο ναδίρ του οίκου Dior, ταυτόχρονα με τη καινούργια του συλλογή, το 1947. Στοιχεία που καθιέρωσαν τον οίκο πρωτοεμφανίσθηκαν τότε. Ψηλόμεσες pencil φούστες και σακάκια με στενούς ώμους για την εδραίωση της επαναστατικής σιλουέτας του Dior που απαιτούσε λίγο από το ύφος του haut monde του Παρισιού εκείνης της εποχής.

Το Miss Dior πήρε το όνομά του από την αδελφή του Dior, Catherine και αποτέλεσε την πρώτη του απόπειρα για την έκδοση αρώματος. Ένα λίτρο ψεκάστηκε στα σαλόνια/ατελιέ της Avenue Montaigne για την πρώτη παρουσίαση υψηλής ραπτικής του Dior. Κι αν αυτό ακούγεται σαν «αποπλάνηση» μέσω ασφυξίας, ήταν εκ προθέσεως. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Dior: «Έχω δημιουργήσει αυτό το άρωμα, προκειμένου να τυλίξει κάθε γυναίκα στην εξαίσια θηλυκότητα, σαν κάθε από τα φορέματά μου να είχε προκύψει, ένα προς ένα, μέσα από ένα μπουκάλι άρωμα».

Catherine Dior, η πραγματική Miss Dior

Catherine Dior, η πραγματική Miss Dior

Χωρίς αμφιβολία, το μπουκάλι του Miss Dior, έχει υποστεί περισσότερα λίφτινγκ και αλλαγές και από την Courtney Love. Συγκεκριμένα, το Miss Dior (επανήλθε το 2011 από τον κύριο αρωματοποιό του οίκου, François Demachy) ονομάζεται πλέον Miss Dior Originale, ενώ το Miss Dior Chérie (με έντονη την αύρα της φράουλας επανακυκλοφόρησε το 2005 από την Christine Nagel) έχασε όμως το «Chérie» και κληρονόμισε τον τίτλο του Miss Dior.

Η ιστορία του αρώματος σε εικόνες

Η ιστορία του αρώματος σε εικόνες

Επιπλέον το 2012, κυκλοφόρησε το Miss Dior Eau Fraîche (μια ανάμειξη του Miss Dior με το Eau Fraîche, δημιουργία Edmond Roudnitska από την δεκαετία του ’50). Ο πιο απλός τρόπος για να τα ξεχωρίσετε; Κίτρινο χρώμα για την “παλιά” Miss Dior, ενώ ροζ σύνθεση, σ’ένα μπουκάλι με περίτεχνο φτιόγκο, είναι η έκδοση Natalie Portman του“Chérie”.

Η Natalie Portman, μία σύγχρονη Miss Dior.

Η Natalie Portman, μία σύγχρονη Miss Dior.

Μέρος της εκσυγχρόνησης της Miss Dior είναι διάφορα χημικά. Η Διεθνής Ένωση Αρωματοποιίας (IFRA) πάντα «μαγειρεύει» νέους κανόνες σχετικά με τα αλλεργιογόνα και τις απαγορευμένες ουσίες, οδηγώντας σε επανέκδοση. Υπάρχει όμως και πραγματική ανάγκη για εκσυγχρόνηση: ένα άρωμα που φώναζε τη σεξουαλική αφύπνιση των 40ς έχει πλέον τον αέρα της Miss Havisham στη Miley Cyrus εκδοσή της.

Άποψη άπο την έκθεση στο Grand Palais

Άποψη άπο την έκθεση στο Grand Palais

Οι διαφορές στην άκρη όμως, «Η Miss Dior είναι μια υπόσχεση αγάπης», λέει ο Demachy. Για πρώτη φορά, ξεχάστε τον κυνισμό σας και ας δούμε την έκθεση «Esprit Dior: Miss Dior» για αυτό που πραγματικά είναι: η παρουσίαση της μεταμόρφωσης ενός αρώματος, καθώς και πολλές όμορφες εικόνες.
Επιπλέον, είναι δωρεάν.

Esprit Dior: Miss Dior» στο Grand Palais, στο Παρίσι από 13 έως 25 Νοεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πάρτε μία μικρή γεύση εδώ!

You may also like