Τι δηλώνει η εικόνα των νυχιών μας;

ygeia-nyxiwn 2Ο αποχρωματισμός των νυχιών εκτός από ένδειξη της ταλαιπωρίας τους μπορεί να σημαίνει την αρχή μιας υποκείμενης νόσου. Όταν αλλάζει η υφή, η όψη ή το χρώμα τους μπορεί να μην σημαίνει τίποτα και να συμβαίνει απλώς λόγω ταλαιπωρίας από το συνεχές και καθημερινό μανικιούρ, τις δουλειές του σπιτιού, το πλύσιμο, τα απορρυπαντικά κ.ά.

Μία αλλαγή στην εικόνα των νυχιών μας μπορεί να μας προειδοποιεί για τυχόν παθήσεις όπως διαταραχές στον θυρεοειδή ή στους πνεύμονες, έλλειψη βιταμινών, αρθρίτιδα, ψωρίαση.

Τα κιτρινισμένα νύχια μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο πάσχων καπνίζει. Επίσης, μπορεί να δείχνει ότι τα νύχια έχουν ταλαιπωρηθεί από τη συχνή χρήση μανό και ασετόν, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην βάφετε τα νύχια σας συνεχώς και να τα αφήνετε μερικές μέρες να «αναπνεύσουν». Τα κίτρινα νύχια μπορεί να είναι επίσης ένδειξη κάποιας μυκητίασης. Συνήθως η μυκητίαση συνοδεύεται και από το σύμπτωμα της υπερκεράτωσης, δηλαδή της πάχυνσης του νυχιού. Οι πάσχοντες από ψωρίαση παρουσιάζουν επίσης κίτρινα νύχια, καθώς και όσοι πάσχουν από ψωριασική ονυχία.

Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι αποτέλεσμα ταλαιπωρίας τους από το συχνό βάψιμο ή το πλύσιμο με ζεστό νερό. Εύθραυστα νύχια παρουσιάζουν και οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό, καθώς η νόσος προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό. Τα νύχια έχουν κι αυτά την ηλικία τους, κι αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο των χρόνων φθείρονται και καθίστανται πιο ευαίσθητα.

Οι κάθετες γραμμώσεις στα νύχια μπορούν να προκληθούν μετά από κάποιο τραυματισμό. Επίσης, δημιουργούνται στα ταλαιπωρημένα νύχια ή όταν υπάρχει συχνή χρήση ζεστού νερού και απορρυπαντικών. Οι κάθετες γραμμώσεις μπορεί να εμφανιστούν και σε ασθενείς με ψωρίαση.

ygeia-nyxiwn 3Τα λευκά νύχια δηλώνουν παθήσεις όπως μυκητίαση ή ψωρίαση. Όταν εμφανίζονται με τη μορφή λευκών κηλίδων δεν είναι τόσο σημαντικό εύρημα, ωστόσο δεν οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου, όπως θεωρείτο παλαιότερα.

Τα νύχια μας δηλώνουν πολλά για την υγεία μας. Ίσως ένα καινούργιο σημάδι να μην σημαίνει τίποτα παραπάνω από έναν ελαφρύ και ασήμαντο τραυματισμό ή ταλαιπωρία από την καθημερινή τριβή, όμως μπορεί και να είναι προπομπός υποκείμενων παθήσεων και σοβαρών νοσημάτων. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα νύχια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση. Όταν πρόκειται για φθορά λόγω ηλικίας, τότε η κλινική εικόνα των νυχιών είναι μη αναστρέψιμη. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα νύχια σας απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο για να βρείτε άμεσα λύση.

You may also like