Τι είναι η Ρετινόλη; , από τη Μίνα Θεοχάρη

Είμαι σίγουρη πως έχετε ακούσει για την Ρετινόλη ή την έχετε δει γραμμένη σε μπουκαλάκια προϊόντων. Η ρετινόλη τείνει να είναι ένα από τα πιο διάσημα συστατικά στην σύγχρονη κοσμετολογία και όχι άδικα!
Είναι παράγωγο της Βιταμίνης Α, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τις φαρμακοβιομηχανίες για την καταπολέμηση της ακμής με σπουδαία αποτελέσματα. Μελέτες απέδειξαν πως η συστηματική χρήση ρετινόλης σε σκευάσματα (κρέμες ή οροί), επιτυγχάνει εξίσου θεαματικά αποτελέσματα τόσο στην ακμή όσο και στην αντιγήρανση.
Ποιά είναι η δράση της:
Με την χρήση Ρετινόλης στο δέρμα επιτυγχάνεται ενεργοποίηση των ινοβλαστών για παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, έντονη αντιοξειδωτική δράση λόγω της εξουδετέρωσης των ελευθέρων ριζών καθώς και λευκαντική και κερατολυτική δράση. Με πιο απλά λόγια, προσφέρει δέρμα λείο και σφριγηλό, με ομοιόμορφο χρωματικό τόνο, μειώνει την παραγωγή σμήγματος, δίνει λάμψη και προλαμβάνει ρυτίδες και χαλάρωση. Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι βοηθά στην εξαφάνιση των κεχριών (milia). Πρόκειται για ένα συστατικό που συνδυάζει τόσες διεργασίες συγχρόνως που δικαίως αναφέρεται και ως συστατικό “βασιλιάς”.
Πώς χρησιμοποιείται: 
Έμφαση, πρέπει να δοθεί στον τρόπο χρήσης της Ρετινόλης μιας και πρόκειται για ένα πολύ δραστικό συστατικό.
Για κάποιον που χρησιμοποιεί πρώτη φορά Ρετινόλη τα βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά μιας και αν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο θα προκληθεί ρετινοϊκή αντίδραση, δηλαδή έντονος ερεθισμός, αποφολίδωση και υπερευαισθητοποίηση του δέρματος. Είτε επιλέξετε κρέμα με Ρετινόλη είτε έναν ορό, ξεκινήστε την χρήση της ρετινόλης σε προϊόν με μικρή περιεκτικότητα ρετινόλης (0,3%-0.5%) και σταδιακά αυξήστε την συγκέντρωση έτσι ώστε να δώσετε χρόνο στο δέρμα να προσαρμοστεί. Η ρετινόλη, πραγματικά έχει φέρει την επανάσταση στην κοσμετολογία αλλά όπως είπαμε πρόκειται για ένα τόσο δραστικό και πολυεπίπεδο συστατικό που ανάλογα με τον κάθε τύπο του δέρματος προσαρμόζεται η δοσολογία και το διάστημα εφαρμογής της Ρετινόλης. Για την αποφυγή οποιασδήποτε παρενέργειας συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν τη χρήση.
Πότε μπορώ να χρησιμοποιώ Ρετινόλη:
Χρησιμοποιείστε προϊόντα με Ρετινόλη μόνο βραδινές ώρες μιας και με το φως του ήλιου προκαλείται φωτοευαισθησία. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο εξοικειωμένο και να είναι το δέρμα σας, χαμηλώστε την συγκέντρωση της Ρετινόλης στο ελάχιστο (0,3%) ή διακόψτε την τελείως.
Άμεση διακοπή της Ρετινόλης και όλων των παραγώγων της Βιταμίνης Α επιβάλλεται και σε περίπτωση εγκυμοσύνης για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Μίνα Θεοχάρη 
Αισθητικός-Κοσμητολόγος
Επικεφαλής Αισθητικός στο Ινστιτούτο Αισθητικής  Pure Beauty Lounge 
www.pure.gr 

You may also like