Τι είναι το Σύνδρομο του Κινέζικου Εστιατορίου;

Για πολλούς είναι μία από τις αγαπημένες τους κουζίνες, για κάποιους άλλους καταλήγει να είναι ταλαιπωρία, αφού μετά την επίσκεψή τους σε ένα κινέζικο εστιατόριο εκδηλώνουν συμπτώματα από αυτό που ονομάζεται «Σύνδρομο του Κινέζικου Εστιατορίου». Οι γιατροί τώρα το αποκαλούν τα συμπτώματά του MSG (Monosodiumglutamate symptom complex), ή αλλιώς συμπτώματα γλουταμινικούμονονατρίου.

Το γλουταμινικόμονονάτριο είναι ένα συστατικό που προστίθεται στο φαγητό για να δώσει περισσότερη και εντονότερη γεύση και χρησιμοποιείται συχνά σε εστιατόρια αλλά και σε προκατασκευασμένα τρόφιμα. Παρασκευάζεται από τη γλουταμίνη, ένα οξύ που βρίσκεται φυσικά σε πολλές τροφές αλλά παράγεται κι από το ίδιο το σώμα για πολλές λειτουργίες του, όπως η μάθηση και η μνήμη.

Οι άνθρωποι που βιώνουν τα συμπτώματα του συστατικού μετά το γεύμα τους μαρτυρούν ότι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, εφίδρωση, δυσκολίες στην αναπνοή, μούδιασμα ή πόνο καψίματος στο στόμα και πρήξιμο στο πρόσωπο. Σε μία Κορεάτικη μελέτη που διεξήχθη το 2014, τα συχνότερα συμπτώματα των ανθρώπων ήταν η δίψα, η υπνηλία, η αδυναμία και η ναυτία.

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι αρκετά περιορισμένες και μάλιστα δεν έχουν αποφανθεί για την αιτία εμφάνισης των συμπτωμάτων στους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς,καθιστώντας το θέμα του MSG αμφιλεγόμενο.Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Headache and Pain το 2016 κατέληξε στο ότι η κατανάλωση του MSG με το φαγητό δεν επηρέαζε σημαντικά στην εμφάνιση πονοκεφάλων. Μία άλλη, όμως, κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η κατανάλωση MSG σχετιζόταν σημαντικά με τους πονοκεφάλους στις γυναίκες συμμετέχουσες.

Ακριβώς λόγω της απουσίας επαρκούς έρευνας, ο μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι το να μην τρώει κάποιος το εν λόγω πρόσθετοή να το καταναλώνει σε μικρές ποσότητες, ανάλογα με το βαθμό στον οποίο τον επηρεάζει.

Αρκετά κινέζικα εστιατόρια, πάντως, διαφημίζουν ότι δεν χρησιμοποιούν το συστατικό, ακριβώς για να αποφύγουν σχετικούς προβληματισμούς των πελατών.

Πηγή

You may also like