Τι είναι το Botox – Vistabel; από τον Δρ. Σπύρο Βλάχο

47e39d33a242e12ddd11fdc9bfecee4f

από τον Δρ. Σπύρο Βλάχο-Πλαστικό χειρούργο

Είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης. Περιλαμβάνει μια σειρά από μικροσκοπικές εγχύσεις με BOTOX-VISTABEL στην περιοχή του προσώπου από εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο Ιατρό. Η συγκεκριμένη αγωγή έχει περισσότερες από 50.000 εφαρμογές στην Ελλάδα και πάνω από 10 εκατομμύρια παγκοσμίως κάθε χρόνο. Είναι η Νο 1 θεραπεία σε όλο τον κόσμο μιας και συνδυάζει θεαματικά αποτελέσματα, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, αναστρέψιμο αποτέλεσμα, καμία παρενέργεια και χαμηλό κόστος σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα.

Είναι ασφαλές το BOTOX-VISTABEL;
Έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια σε 8 διαφορετικές ειδικότητες για όλα τα είδη μυϊκών δυσλειτουργιών και παθήσεων. Το τεράστιο ιστορικό του φαρμάκου χωρίς παρενέργειες παρέχει από μόνο του τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλειά του ακόμη και για περιπτώσεις που η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι πολλαπλάσια από την ποσότητα που έχει ανάγκη ένα πρόσωπο για τη θεραπεία των ρυτίδων. Φυσικά το φάρμακο είναι εγκεκριμένο και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης, έγκριση που έχει δοθεί και από τις μεγαλύτερες και αυστηρότερες κρατικές αρχές (Η.Π.Α., Καναδάς, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κτλ).

Τι θεραπεύεται με το BOTOX-VISTABEL;
Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: Τις στατικές ρυτίδες και τις δυναμικές ρυτίδες. Οι στατικές ρυτίδες είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται στο πρόσωπο όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ οι δυναμικές ρυτίδες είναι αυτές που δημιουργούνται το πρόσωπο εκφράζεται. Οι δυναμικές ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές. Η λειτουργία του BOTOX-VISTABEL συνίσταται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.

http://www.youtube.com/watch?v=P867AI5Kxpo

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσω τη θεραπεία;
Επειδή ο σχηματισμός των ρυτίδων είναι πολύ εύκολος, αντίθετα με την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του κατάσταση που απαιτεί πολύ χρόνο, συστήνεται η θεραπεία με BOTOX-VISTABEL όταν εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Οι τελευταίες δεν εξαρτώνται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Επίσης την κατάσταση του δέρματος επηρεάζουν και εξωγενείς παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η φύση της εργασίας και η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Γι” αυτό και η προληπτική θεραπεία πριν το σχηματισμό των ρυτίδων είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης για πολλά χρόνια.

91afccd23bb9369ccd53746fa3a024a2Θα διατηρήσω την εκφραστικότητά μου;
Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με BOTOX-VISTABEL δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ούτε θα προδώσει το είδος της θεραπείας καθώς το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Απλά η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα το σταδιακό σβήσιμό τους.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία αυτή;
Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Συνήθως μετά τη θεραπεία, δημιουργούνται μικρές και παροδικές εκχυμώσεις που προέρχονται από τα τσιμπήματα που γίνονται με τη βελόνα της σύριγγας τα οποία χάνονται μέσα σε 10 λεπτά. Επίσης από τα τσιμπήματα μπορεί να προκληθεί ελαφρύς πονοκέφαλος ο οποίος δε θα διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα.

Τι θα γίνει αν αποφασίσω να σταματήσω τη θεραπεία μου ;
Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την κινητικότητά τους (σε ποσοστό 100%) με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω BOTOX-VISTABEL;
Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θεραπεία με BOTOX-VISTABEL δεν έχει περιορισμούς. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία με BOTOX-VISTABEL το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο χωρίς την παραμικρή απόκλιση στην αποτελεσματικότητά του. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μια και περιορίζονται κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

Πονάει η θεραπεία;
Η θεραπεία με BOTOX-VISTABEL είναι μια από τις πιο ανώδυνες θεραπείες. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση είναι σαν ένα τσιμπηματάκι από έντομο και σε γενικές γραμμές δεν είναι ένας συνεχόμενος πόνος αλλά ένα στιγμιαίο τσίμπημα. Η ενόχληση δε διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

Πότε δεν πρέπει να το κάνω;
Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις εφόσον γίνεται αμελητέα συστηματική απορρόφηση από τον οργανισμό. Επομένως μπορεί η θεραπεία με BOTOX-VISTABEL να γίνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αγωγή χωρίς κανένα πρόβλημα. Στη μόνη περίπτωση που αποφεύγεται η θεραπεία είναι στους ασθενείς με μυοπάθειες. Επίσης για προληπτικούς λόγους καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία στις εγκύους και στην περίοδο της λοχειας για να αποφευχθεί η σύνδεση οποιασδήποτε επιπλοκής με τη δράση του φαρμάκου.

994dfb1c0b42d677519f5c51977fbd3aΠόσο διαρκεί η θεραπεία;
Τα αποτελέσματα της θεραπείας με BOTOX-VISTABEL που έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά. Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από έναν ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό ο οποίος κρίνει και αποφασίζει τα ακριβή σημεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό μια και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος ενώ σε περίπτωση ενόχλησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθητική κρέμα.

Πρέπει μετά τη συγκεκριμένη θεραπεία να μείνω σπίτι μου για κάποιες ημέρες;
ΟΧΙ. Μετά τη θεραπεία με το BOTOX-VISTABEL, το μόνο που θα φαίνεται θα είναι αχνά ερυθήματα (κοκκινίλες) στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου από τα τσιμπήματα της βελόνας για 10-15 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι την έξοδο από το ιατρείο, τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανισθεί. Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν λοιπόν να συνεχιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πόσο στοιχίζει η θεραπεία με BOTOX-VISTABEL;
Το κόστος της αγωγής διαφέρει από άτομο σε άτομο μιας και η δόση εξατομικεύεται στο κάθε άτομο, άρα απαιτείται και διαφορετική ποσότητα φαρμάκου. Οι άνδρες γενικά χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα από τις γυναίκες. Η εξατομικευμένη διάγνωση της κάθε περίπτωσης από τον ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό θα ορίσει και το κόστος της θεραπείας το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λογικό σε συνάρτηση με το ορατό αποτέλεσμα και την ασφάλεια της θεραπείας.

* Η επωνυμία Botox – Vistabel είναι εμπορική ονομασία συγκεκριμένης εταιρείας που προμηθεύει το εν λόγω προϊόν.

Πηγή: Bestcosmetic.gr

You may also like