Τι μπορεί να μας πει η περίοδός μας για την υγεία μας

Οι μέρες εκείνες της περιόδου είναι για πολλές γυναίκες τουλάχιστον ενοχλητικές – ειδικά τώρα στις διακοπές! Ο ομαλός κύκλος όμως είναι κι εκείνος που μπορεί να μας επιβεβαιώσει πως είμαστε υγιείς. Πότε, όμως, μπορεί η περίοδός μας να μας δώσει προειδοποιήσεις για να ελέγξουμε γιατί ξαφνικά δεν πάνε όλα… ρολόι;

01 Σβόλοι αίματος. Δεν είναι και το καλύτερο θέαμα, αλλά στη διάρκεια της περιόδου είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε ενίοτε στη σερβιέτα ή το ταμπόν μας μικρούς σβόλους αίματος. Συνήθως αυτοί δημιουργούνται σε περιπτώσεις βαριάς ροής και, ακόμη κι αν λαμβάνεται αντιπηκτική αγωγή, όταν η ροή είναι βαριά, η δράση της αγωγής δε συμβαδίζει απαραίτητα με τη ροή. Το χρώμα τους είναι σκούρο ή έντονο κόκκινο και το μέγεθός τους ποικίλλει. Οι μικρού μεγέθους σβόλοι (ενδεικτικά σε μέγεθος σταφίδας) δεν είναι προς ανησυχία. Ωστόσο, οι πιο πηχτοί και μεγαλύτεροι ίσως σηματοδοτούν κάποια ορμονική διαταραχή (εξού κι η βαριά ροή που ίσως δεν έχουμε σε άλλους κύκλους), ίσως κάποια μόλυνση ή μπορεί ακόμη να είναι σημάδι αποβολής. Όταν παρατηρούμε αυτούς τους σβόλους σε πάνω από δύο ή τρεις κύκλους εμμήνου στη σειρά, τότε καλό είναι να συμβουλευόμαστε το γυναικολόγο μας.

02 Η περίοδος έχει βαριά ροή ή αργεί να τελειώσει. Η μικρότερη διάρκεια ροής που μπορεί να σημειωθεί είναι οι τρεις μέρες, ενώ το ανώτερο είναι οι έξι ή επτά ημέρες. Όταν όμως, η ροή συνεχίζεται πέραν της εβδομάδας, μιλάμε για μηνορραγία και θέλει οπωσδήποτε παρακολούθηση. Τι μπορεί να φταίει γι’ αυτό;

  • Πάθηση του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός)
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Φαρμακευτικές αγωγές για το θυρεοειδή, στεροειδή σκευάσματα ή αντιψυχωσικά που μπορούν να επηρεάσουν την έκλυση ορμονών.
  • Ινομυώματα και πολύποδες της μήτρας.

Ένας ακόμη παράγοντας μπορεί να είναι κι η ηλικία (γυναίκες κοντά στα 40 βρίσκονται σε στάδιο προεμμηνόπαυσης κι άρα οι ορμονικές μεταβολές μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο), ενώ ακόμη ρόλο μπορεί να παίξει κι η απότομη πρόσληψη βάρους. Επομένως, όταν ο κύκλος μας διαρκεί λιγότερο από είκοσι μία μέρες ή η ροή κρατά πάνω από επτά για τρεις συνεχόμενους κύκλος, ενδείκνυται η ιατρική παρακολούθηση.

03 Ελαφριά αιμορραγία στη διάρκεια του κύκλου. Αν σημειωθεί μικρή αιμορραγία οποιαδήποτε μέρα του κύκλου περιστασιακά και σε ποσότητα λίγων σταγόνων αίματος, προκαλεί σίγουρα ανησυχία αλλά δε χρειάζεται πανικός, καθώς μπορεί να περνάμε κάποια μικρή ορμονική μεταβολή. Όταν όμως γίνεται σε τακτική βάση και μάλιστα παρατηρείται ποσότητα, καλό είναι να το γνωρίζει ο γυναικολόγος, Πρώτοι ύποπτοι μπορεί να είναι μία αντισυλληπτική αγωγή, ινομυώματα ή μία μόλυνση. Μπορεί, όμως, να ελλοχεύει και κίνδυνος για καρκίνο της μήτρας ή του τραχήλου, οπότε η έγκαιρη ιατρική συμβουλή θα μπορεί να αποκλείσει αυτές τις πιθανότητες.

04 Το αίμα μοιάζει πολύ ρευστό ή η απόχρωσή του μοιάζει γκρίζα. Στην αρχή της περιόδου, το αίμα που αποβάλλεται έχει έντονο κόκκινο χρώμα και όσο η περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, αυτό αλλάζει σε σκούρο καφέ ή και μαύρο – το τελευταίο δεν είναι λόγος ανησυχίας, καθώς όσο αργεί να “κατέβει” το αίμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση του οξυγόνου σε αυτό. Όταν, όμως, το αίμα μοιάζει ρευστό όπως το νερό, τότε πιθανώς είναι αναμεμειγμένο με κολπικά εκκρίματα, τα οποία παρουσιάζονται στην εγκυμοσύνη. Αν παρατηρούμε πως το χρώμα του αίματος κλίνει προς το γκρι, τότε ίσως πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κάποιας λοίμωξης ή ενός αφροδίσιου νοσήματος, ειδικά αν το σύμπτωμα συνοδεύεται με κακή κι έντονη οσμή.

05 “Χάνουμε” την περίοδο. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν βαριά ροή αίματος αλλά μπορούν και να… εξαφανίσουν προσωρινά την περίοδο. Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να μας αναγκάσουν να “χάσουμε” έναν κύκλο είναι το άγχος, το οποίο επηρεάζει κυρίως την ωορρηξία. Επίσης η απότομη απώλεια βάρους, καθώς τότε μειώνεται το λίπος και η παραγωγή οιστρογόνων, μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος κατά την περίοδο ή μπορεί ακόμη κι αυτή να μην εμφανιστεί για κάποιον κύκλο. Ακόμη, απρόβλεπτες απουσίες περιόδου για μήνες μπορούν να σημειωθούν για όσο διαρκεί ο θηλασμός ή σε περιπτώσεις προ εμμηνόπαυσης. Αν, όμως, σημειωθεί πλήρης απουσία περιόδου χωρίς να υφίσταται εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση τότε συνίσταται να παρακολουθήσει την κατάσταση ο γυναικολόγος μας.

06 Έντονοι πόνοι περιόδου. Είναι ό,τι πιο εκνευριστικό κατά την περίοδο για τις περισσότερες γυναίκες, είναι γεγονός! Και για κάποιες από εμάς, ο έντονος πόνος είναι κάτι το συνηθισμένο. Όταν, όμως, οι πόνοι γίνονται ξαφνικά έντονοι, χωρίς αυτοί να μας έχουν επηρεάσει στο παρελθόν, και μάλιστα σε σημείο που μας αποσπούν από τις δραστηριότητές μας και τα αναλγητικά δε μας ανακουφίζουν, τότε είναι πιθανή η ενδομητρίωση και πρέπει να ενημερώσουμε το γυναικολόγο μας.

Κάθε μία από εμάς έχει έναν/ μία γυναικολόγο που μπορεί να εμπιστευτεί και να συμβουλευτεί. Επομένως, όταν παρατηρούμε συμπτώματα όπως τα παραπάνω να επιμένουν, δε διστάζουμε να στραφούμε σε αυτόν/ή για την απαραίτητη συμβουλή και (πιθανώς) φαρμακευτική αγωγή που ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουμε.

You may also like