Τι Σημαίνει Ποιοτικός Χρόνος με το Παιδί μου; από την Έφη Νικολοπούλου

5998aea8c234f01c250ba3d727a836a7Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από υπεραπασχόληση και  μειωμένο χρόνο ενασχόλησης για κάθε είδους δραστηριότητα εντός ή εκτός σπιτιού. Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν η ποιότητα και  ο χρόνος είναι  ανάλογοι ή αντιστρόφως ανάλογοι όροι;

Ως αφετηρία είναι «φρόνιμο»να ξεκαθαριστεί ότι οι γονείς είναι οι πρώτοι παιδαγωγοί του παιδιού. Ο ποιοτικός χρόνος αφορά στην καλή επικοινωνία που μπορούν να αποκτήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Η ποιότητα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενασχοληθεί ο γονέας με το παιδί του ακόμα και αν αυτή η ενασχόληση είναι για ένα μικρό διάστημα μέσα στην ημέρα.

Συγκεκριμένα, για ένα βρέφος η φροντίδα και το νανούρισμα είναι ποιοτικός χρόνος. Για το μωρό ενός έτους ποιοτικός χρόνος είναι η ενασχόληση του ενήλικα για να το μάθει να περπατάει. Τα μωρά χρειάζονται ρουτίνα και ενθουσιασμό από τους γονείς. Από την ηλικία του 1 ½ έτους και έπειτα χρειάζονται εμπιστοσύνη, χώρο για να αυτενεργήσουν και ερασιτεχνικές ιδέες από τους γονείς για να αντιμετωπίσουν την γλυκιά αθωότητα του μαγικού τους μυαλού. Τα παιδιά της προ-νηπιακής και νηπιακής ηλικίας δε μαθαίνουν μέσα από την απόλυτη πειθαρχία.

Τη διαφορά στα παιδιά δεν την κάνει μόνο ο αριθμός των ωρών που ξοδεύονται στο σπίτι ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να πάρει ποιότητα από:

  • Ποιότητα του παιδικού σταθμού
  • Ποιότητα στη σχέση γονέα –παιδιού
  • Η καλή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας
  • Η επιπλέον προσοχή που δίνεται στο παιδί όταν γονείς και παιδί είναι μαζί.

Η ποιότητα επιτυγχάνεται όταν υπάρχει

  • Διαθέσιμος γονέας ακόμα και μετά τη δουλειά για λίγη ώρα.
  • 21a97dbd00b819a552a6cb4bd8238aadΟργανωμένη καθημερινότητα  χωρίς μεγάλες αλλαγές, γιατί τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα όταν γνωρίζουν τι ακολουθεί.
  • Ξεκάθαρα όρια και κανόνες γιατί οι απρόβλεπτες καταστάσεις προκαλούν σύγχυση, θυμό και συναισθηματική ανασφάλεια.
  • Ευελιξία και συμβιβασμό γιατί μια επιτυχημένη σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει με πείσμα και απόλυτο χαρακτήρα.
  • Ξεκάθαρη επικοινωνία με «βλεμματική» επαφή, χωρίς υπαινιγμούς δείχνοντας πως τα λόγια σας είναι πραγματικά και πως ενδιαφέρεστε για την αποτελεσματικότητά τους.
  • Συζήτηση και όχι γκρίνια γιατί οι γονείς συνήθως γκρινιάζουν και τα παιδιά απομονώνονται. Ρωτήστε το παιδί σας  « Έκανες τα μαθηματικά; «Γιατί όχι; Πότε τελικά θα τα κάνεις; Σε δυσκολεύει κάτι; Προτείνω να το ξεκινήσουμε μαζί και…».
  • Επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς.
  • Αναγνώριση των θετικών σημείων του χαρακτήρα του παιδιού.Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν τι καλό έχουν διότι διαρκώς τιμωρούνται!
  • Ηρεμία χωρίς επιβολή και αντιπαραθέσεις ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει αυτοσυγκράτηση από τον ίδιο τον γονέα την ώρα της κρίσης ή της κούρασης.
  • Συγχώρεση μετά από συζήτηση.Προσφέρετε εσείς το κλαδί ελιάς στο παιδί σας, γίνετε ειρηνοποιός, γιατί το παιδί θα το αρπάξει και θα έρθει κοντά σας.

Δραστηριότητες

Για να είναι ιδιαίτερες αποδοτικές και ωφέλιμες οι δραστηριότητες με το παιδί σας θα πρέπει πάνω απ’όλα να γίνονται με παιγνιώδη τρόπο.

Tip: Παίξτε με τα παιδιά σας!

  • Υποδυθείτε ρόλους μέσα από το φανταστικό-αυθόρμητο παιχνίδι με θέματα της καθημερινότητας σχολείο, γιατρός πωλητής, φούρναρης, βενζινοπώλης κ.α.
  • Εκφραστείτε εσείς οι ίδιοι με συναισθήματα και θα ακολουθήσουν και τα παιδιά σας.
  • Δείξτε πόσο αγαπάτε το διάβασμα και την ενασχόλησή σας με τα βιβλία (όχι καταπιεστικά και υποκριτικά) και τα παιδιά θα το μιμηθούν άριστα.
  • Διαβάστε μαζί τους εφημερίδες, περιοδικά, παραμύθια και μετά προκαλέστε τη συζήτηση. Θα αντλήσετε απροσδόκητες ιδέες.
  • Παρακολουθήστε μαζί τηλεόραση και ανταλλάξτε απόψεις.
  • Κάντε μαζί τους απλά καθημερινά μαθηματικά.
  • Παίξτε με τις λέξεις και τις συλλαβές διαβάζοντας ποιηματάκια και λέγοντας τραγουδάκια.
  • Αφήστε τα παιδιά να ενεργοποιηθούν μέσα στο σπίτι και να ασχοληθούν με τις οικιακές εργασίες.
  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια που καλλιεργούν τη μνήμη, την κρίση, τη φαντασία και λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Οι γονείς αποπροσανατολίζονται από τα παραπάνω όταν ξεκινά το σχολικό διάβασμα.

Tip: Μην επιτρέπετε να καταστρέψει τη σχέση σας με το παιδί σας η καθημερινή μελέτη και τα λάθη των παιδιών.

cd7433edc56bf4571cf5be2918be7347Στη σύγχρονη κοινωνία για να υπάρχει ποιότητα με το παιδί θα πρέπει να εμπλέκονται και οι δύο γονείς, αφού εργάζονται ισόποσες ώρες και μέρες. Όταν δύο κουρασμένοι γονείς και ένα ενθουσιασμένο παιδί επιστρέφουν στο σπίτι κάθε απόγευμα πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη μοιρασιά εργασίας και το παιδί δεν πρέπει να χάνει τίποτα. Τα σαββατοκύριακα μπορεί ο ένας γονιός να κάνει ψώνια, να καθαρίζει ή να παίρνει το παιδί στο πάρκο, ενώ ο άλλος να σιδερώνει και να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την επερχόμενη εβδομάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των παραπάνω είναι ο καλός προγραμματισμός των ενηλίκων και η καλή επικοινωνία.

Η ενοχή που επιφορτίζει τις εργαζόμενες μητέρες είναι μεγάλη. Ίσως σε έναν ιδανικό κόσμο οι μητέρες να είχαν τη δυνατότητα να ξοδεύουν ολόκληρη τη μέρα τους με τα ίδια τους τα παιδιά και τα κατορθώματά τους. Όμως, ο κόσμος μας απέχει πολύ από τον ιδανικό, εξάλλου δεν έχει αποδειχτεί πως τα παιδιά των καλών εργαζόμενων μητέρων μειονεκτούν με οποιοδήποτε τρόπο, αρκεί η καλή εργαζόμενη μητέρα να περνά ποιοτικό χρόνο με το παιδί της. Στο θέμα της γονικής φροντίδας δεν έχει  τόση σημασία η ποσότητα του χρόνου, όσο το πώς χρησιμοποιούμε αυτό το χρόνο.

Tip: Ευρηματικότητα,καλή διάθεση και υπομονή χρειάζεται ο ποιοτικός χρόνος και τα παιδιά είναι εκεί και σας περιμένουν.

Καλή διασκέδαση!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εφη Νικολοπούλου, πατήστε εδώ

Σχετικά άρθρα:

Συμβουλες σε γονείς με ζωηρά παιδιά!

Τα παιδιά αναζητούν την αυτονομία τους, από την Έφη Νικολοπούλου

Τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης, από τη Νέτη Φίλια

Όχι τα παιδιά στη γυάλα, για να μην πέσουν θύματα εκφοβισμού

You may also like