Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία, κι αποδεικνύεται κι επιστημονικά!

Η έννοια του φαύλου κύκλου, για τους περισσότερους από εμάς, έχει μάλλον αρνητική σημασία. Τι θα σκεφτόσασταν όμως, αν σας εξηγούσαμε πως αυτή  η φράση μπορεί να έχει και θετική μορφή. Έτσι θα ορίζαμε τον αντίκτυπο που έχει το γέλιο στην ευημερία μας. Όταν γελάμε, μια λεγεώνα από οφέλη του σώματος και του μυαλού μας ενεργοποιούνται, και το συναίσθημα του νιώθω-υπέροχα, σας κάνει να γελάτε ακόμα συχνότερα. Πιθανότατα να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προκαλούμε να σκεφτείτε τον εαυτό σας, όταν γελάει για εικοστή φορά με το ίδιο αστείο από την αγαπημένη σας σειρά. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο όταν λένε ότι “το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο.” Η βελτίωση της σωματικής άσκησης και η μείωση της αρτηριακής πίεσης, είναι άλλωστε μόνο μερικά από τα θετικά του.

#1 Ρίχνει τα επίπεδα του στρες

Η φημισμένη εταιρική κουλτούρα της Google επικεντρώνεται στη διασκέδαση του προσωπικού της και η επίδραση του γέλιου στην ψυχραιμία τους καθιστά εύκολο να καταλάβετε το γιατί. Τα γέλια, όχι μόνο απελευθερώνουν ενδορφίνες – τα φυσικά “χαρούμενα” χημικά του σώματος – αλλά μειώνουν και τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Τώρα, φανταστείτε πόσο πιο παραγωγικοί θα ήσασταν αν δεν είχατε πάντα την καθημερινότητά σας, φορτωμένοι με άπειρες υποχρεώσεις.

#2 Η εκμάθηση γίνεται εύκολη υπόθεση. 

Αν θέλετε κάποιος να θυμάται αυτό που του λέτε, απλά κάντε τον να γελάσει. Σύμφωνα με τις μελέτες, όταν μαθαίνουμε μέσα από διαδικασίες που προκαλούν γέλιο, η μνήμη μας βελτιώνεται μιας και συνδέει τη στιγμή αυτή με μια συναισθηματική απόκριση. Το χιούμορ μειώνει επίσης το άγχος και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο φρέσκοι αφήνοντας μας σε καλύτερη κατάσταση συγκέντρωσης ώστε να αφομοιώσουμε τις νέες πληροφορίες.

#3 Η πίεση του αίματος μειώνεται

Ενώ οι ερευνητές λένε ότι «το έντονο γέλιο» μπορεί να προκαλέσει μια αρχική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, στη συνέχεια παρακολουθείται η μείωσή της έως και κάτω από το κανονικό επίπεδο ηρεμίας. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη υποστήριξε ότι η παρακολούθηση μιας κωμωδίας μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματός μας έως και για 24 ώρες, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι οι θλιβερές ταινίες είναι πραγματικά επιβλαβείς για τα αιμοφόρα αγγεία μας.

 

You may also like