Το δίλημμα…Κρασί ή μπύρα; Μπύρα ή κρασί;

Είστε ακόμα σε διακοπές ή επιστέψατε στην καθημερινότητα, και έχετε βγει για φαγητό με καλούς φίλους και δεν ξέρετε τι να διαλέξετε ανάμεσα σε μία κρύα μπύρα και ένα ποτηράκι λευκό δροσερό κρασί;

Για να επιλέξετε θα πρέπει πρώτα να μάθετε τη θρεπτική αξία των δύο αυτών επιλογών.

Ας ξεκινήσουμε να αναλύουμε τη θρεπτική αξία του κρασιού. Είναι γνωστό ότι το κρασί δυναμώνει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Λονδίνου King’s College και East Anglia μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου καταγμάτων και κατέληξαν ότι μία μικρή ποσότητα κρασιού αυξάνει την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και τα ισχία. Αντιθέτως, η μπύρα και τα αλκοολούχα ποτά δεν βοηθούν τα οστά.

Η ευεργετική δράση του κρασιού οφείλεται στις πολυφαινόλες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που απαντά κανείς στη φλούδα των σταφυλιών. Ωστόσο, η ευεργετικότητα του κρασιού περιορίζεται στη μέτρια κατανάλωσή του. Όσο θετική επίδραση έχει στην υγεία η ήπια κατανάλωση, τόσο αρνητική επίδραση έχει η υπερκατανάλωσή του. Για την ακρίβεια, η μικρή ποσότητα κρασιού δυναμώνει τα οστά, ενώ η μεγάλη ποσότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση.

Η μπύρα, απ’ την άλλη, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αλκοολούχα ποτά. Την πρωτοπαρασκεύασαν οι Βαβυλώνιοι και οι Κινέζοι. Τα συστατικά της είναι το νερό, η βύνη, ο λυκίσκος και η μαγιά, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β3, Β6, Β12 και φυλλικό οξύ), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Η παρουσία του κριθαριού και του λυκίσκου στη διαδικασία παραγωγής, ευθύνεται για την αντιοξειδωτική της δράση. Η θρεπτική της αξία επομένως είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της μπύρας μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, αν και μόνο αν, βεβαίως, καταναλώνεται με μέτρο. Και στην περίπτωση της μπύρας, όπως και στο κρασί, η υπερκατανάλωσή της αντιστρέφει τη θετική της επίδραση, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση του βάρους και την υπέρταση.
Η ποσότητα κατανάλωσης που ορίζεται ως επιτρεπτή τόσο για τη μπύρα όσο και για το κρασί είναι το ένα ποτηράκι για τις γυναίκες, και τα δύο ποτήρια για τους άνδρες την ημέρα.
Εσείς αποφασίσατε τελικά τι θα πιείτε;

Πηγή: iatronet.gr

You may also like