Γιαούρτι: Το ελιξίριο της μακροζωίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γιαούρτι έχει ευεργετικές ιδιότητες. Το πόσο ευεργετικές όμως είναι, μάλλον λίγοι το γνωρίζουν καλά!
Αρχικά, το γιαούρτι εμφανίστηκε κάπου στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, πήρε και το όνομά του από την τουρκική λέξη yo-armak που σημαίνει ανακατεύω. Γύρω στο 1900, ο Ρώσος Νομπελίστας επιστήμονας της ιατρικής Dr Elias Metchinikoff, μελετώντας το μυστικό της μακροζωίας των Βουλγάρων, διαπίστωσε ότι οφειλόταν στις ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού, το οποίο ο εν λόγω λαός κατανάλωνε σε μεγάλες ποσότητες.

Η θρεπτική του αξία

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνει την κινητικότητα του εντέρου, καταστέλλει μολύνσεις όπως το E. Coli, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα αλλά και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Επιπλέον, οι προσταγλανδίνες που περιέχει προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ουσίες όπως ο καπνός και το αλκοόλ, μειώνοντας τη συχνότητα του έλκους. Τέλος, προλαμβάνει μολύνσεις της ουροδόχου κύστεως και διάφορες μορφές κυστίτιδας.
Η κατανάλωση γιαουρτιού συστήνεται ανεπιφύλακτα και στα παιδιά, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη και τη σωστή σωματική τους διάπλαση, εφόσον είναι μία τροφή πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β και ένζυμα που διευκολύνουν την πέψη.

Ισχυρή αντιγηραντική δράση

Για να μένετε πάντα νέοι και ωραίοι καταναλώνετε καθημερινά άφθονο γιαούρτι. Η αντιγηραντική του δράση οφείλεται σε παράγοντες όπως η αντιοξειδωτική δραστηριότητα του γαλακτικού οξέως, αλλά και η ευεργετική συμβολή στη χλωρίδα του εντέρου, πράγμα που αντανακλάται στο δέρμα. Το γιαούρτι ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, όπως και την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

Για φρέσκια και δροσερή αναπνοή

Μεταξύ άλλων, το γιαούρτι έχει και την ιδιότητα να διατηρεί φρέσκια και δροσερή την αναπνοή. Πώς το επιτυγχάνει αυτό; Μέσω των γαλακτοβάκιλλων που περιέχει, οι οποίοι εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία του στόματος, και μας χαρίζουν δροσερή αναπνοή για αρκετές ώρες.

Tiny Diet Tip
Αντί για κρέμα γάλακτος χρησιμοποιείστε στα γλυκά γιαούρτι για να γίνουν πιο ελαφριά και φυσικά με λιγότερες θερμίδες!

Πηγή: naturanrg.gr

Featured image: unsplash.com/@anshu18

You may also like