Το ημιμόνιμο βερνίκι είναι βλαβερό για τα νύχια μας;

Ως γυναίκα που αγαπά να έχει τα νύχια της όμορφα, γυαλιστερά και καλοσχηματισμένα καθ’ολη τη διάρκεια της εβδομάδας, το επόμενο ραντεβού μου στο nail bar που επισκέπτομαι ορίζεται την ίδια στιγμή που φτιάχνω τα νύχια μου. Και κάπως έτσι καταλήγω να υπολογίζω τα νύχια μου στον μηνιαίο προϋπολογισμό μου. Και αυτό που όλες αγαπάμε στο ημιμόνιμο μανικιούρ δεν είναι μόνο η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια, αλλά και το ότι δεν αναγκαζόμαστε να κυκλοφορούμε σαν τον ψαλιδοχέρη μέχρι να στεγνώσουν.

Ωστόσο, όλοι θα έχουμε ακούσει πως ακόμα και η πιο κορυφαία ποιότητα βερνικιού, μπορεί να βλάψει τα νύχια μας μακροπρόθεσμα. Αλλά ποιος θα μπορούσε να είναι πιο ειδικός από τους δερματολόγους, οι οποίοι μπορούν με εγκυρότητα να μας ενημερώσουν γύρω από το θέμα. Αλήθεια ή ψέμα λοιπόν;

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του ημιμόνιμου βερνικιού, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, είναι πως η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμεύει ως φραγμός από την υπερβολική απορρόφηση του νερού. Τα νύχια από τη φύση τους, είναι εξαιρετικά πορώδη  και απορροφούν νερό όπως ένα σφουγγάρι. Όσο περισσότερο νερό λοιπόν, τόσο πιο εύθραυστο το νύχια και τόσο πιο επιρρεπές στο ξεφλούδισμα.

Και ποιος θα μπορούσε να μας μιλήσει πιο υπεύθυνα γύρω από αυτή την αγαπημένη μας συνήθεια εκτός από τους ειδικούς. Η δερματολόγος Μαργέτη Νικολέττα, μας απάντησε σχετικά με τους κινδύνους που συνοδεύουν το ημιμόνιμο βερνίκι.

«Καταρχάς, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται πριν το βερνίκι είναι καυστικές και έχουν σαν στόχο να διαβρώσουν τις επιφανειακές στιβάδες της ονυχιαίας πλάκας, προκειμένου να πετύχουμε αυτό το μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο, το νύχι λεπταίνει αρκετά και χάνει τη σκληρότητά του, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμα και δύο ολόκληροι μήνες, μέχρι να επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση, ακόμα και μετά από μία μόνο εφαρμογή ημιμόνιμου. Η προστασία από το νερό είναι ίσως ένα θετικό της τεχνικής αυτής, όχι όμως αρκετό για να αντισταθμίσει τα αρνητικά. Η κάλυψη των νυχιών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να καμουφλάρει και να καθυστερήσει μία διάγνωση ονυχομυκητίασης, αλλά και άλλων κλινικών παθήσεων. Από την άλλη η UV ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις λάμπες που χρησιμοποιούνται έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπονυχίου μελανώματος, ιδίως μετά από συχνή έκθεση στην ακτινοβολία. Τέλος, τα βερνίκια εν γένει, όχι μόνο αυτά του ημιμόνιμου, μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδες, συνήθως ερεθιστικές, λόγω κάποιων συστατικών τους (κυρίως  όσα περιέχουν ίχνη μετάλλων και ιριδίζουν). Αυτού του τύπου οι δερματίτιδες συχνά εμφανίζονται περιοφθαλμικά, ή/και στον τράχηλο».

Την κα Μαργέτη μπορείτε να τη βρείτε στο
ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑ
Διεύθυνση: Κων/νου Παλαιολόγου 83 (Παπανικολή) Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 68.13.000 , 210 68.18.100

You may also like