Το κάπνισμα… χαζεύει τον ανδρικό εγκέφαλο!

Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στις συνέπειες του καπνίσματος… αλλά αυτή τη φορά αφορούν κατά αποκλειστικότητα τους άνδρες!

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ψυχιατρικό περιοδικό του Αμερικάνικου Ιατρικού Συλλόγου “Archives of General Psychiatry”, οι άνδρες που καπνίζουν παρουσιάζουν ταχύτερη έκπτωση των διανοητικών τους λειτουργιών καθώς περνούν τα χρόνια, σε σχέση με αυτούς που δεν καπνίζουν.

[quote_right]Πιο συγκεκριμένα, ένας καπνιστής προσθέτει 10 επιπλέον χρόνια φθοράς στον εγκέφαλό του.[/quote_right]

Το δείγμα που μελέτησαν οι ερευνητές αποτελούνταν από 5.100 άνδρες και 2.150 γυναίκες με μέση ηλικία τα 56 έτη. Το συμπέρασμα ήταν ότι ένας 50χρονος άνδρας καπνιστής παρουσίαζε παρόμοια νοητική φθορά με έναν 60χρονο μη- καπνιστή. Οι γυναίκες, όπως φάνηκε σε όλες τις έρευνες, δεν επηρεάστηκαν καθόλου από το κάπνισμα, όχι διανοητικά τουλάχιστον. Εξίσου ανεπηρέαστοι παρέμειναν και όσοι κάποια στιγμή ξεκίνησαν να καπνίζουν και κάποια στιγμή το έκοψαν.

Για τους άνδρες τα πρώτα συμπτώματα νοητικής ελάττωσης ξεκινούν από την ηλικία των 45 ετών, ενώ για τις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε μείωση. Το γεγονός αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, ίσως οφείλεται στην ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζει συνολικά στη ζωή του το κάθε φύλο, καθώς όπως αποδείχτηκε οι άνδρες κατά μέσο όρο καπνίζουν πολλά περισσότερα τσιγάρα από τις γυναίκες.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι το κάπνισμα αποτελεί τη χειρότερη απειλή για τη δημόσια υγεία όλων των εποχών, καθώς προκαλεί τόσο νοητικές δυσλειτουργίες όσο και διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: iatropedia.gr

You may also like