Το κακάο στο πρωινό μας (συνταγή)

Δεν είναι τόσο ένοχο όσο νομίζουμε…

Όταν σκεφτόμαστε τη σοκολάτα αυτόματα θεωρούμε πως δεν είναι υγιεινή η συχνή κατανάλωσή της. Πόσο μάλλον για το πρωινό μας γεύμα που πρέπει να αποτελείται από διατροφές με θρεπτική αξία. Ξεχνάμε, όμως, πως βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι το κακάο.

Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ως γνωστόν προστατεύουν από φλεγμονές, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, δεν επηρεάζει καθόλου τη χοληστερίνη (όντας φυτικό προϊόν) κι είναι μία καλή πηγή μαγνησίου και ινών. Συγκεκριμένα, μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο περιέχει δύο γραμμάρια ινών, ένα γραμμάριο λιπαρά και είκοσι πέντε γραμμάρια μαγνήσιο.

Επίσης, αυτή η κουταλιά μπορεί να επηρεάσει την πρωινή μας μερίδα. Άλλωστε, η περιεκτικότητα του κακάο σε καφεΐνη το κάνει εξαιρετικό συστατικό για ένα θρεπτικό μπολ δημητριακών ή ενός smoothie.

Για να εξακολουθήσει τα πρωινό μας γεύμα να είναι θρεπτικό κι υγιεινό καλό είναι να προτιμήσουμε βιολογική σκόνη κακά χωρίς γλυκαντικά και να τη συνδυάσουμε με άλλα συστατικά. Άλλωστε δε θέλουμε το πρωινό μας να μετατραπεί σε επιδόρπιο προσθέτοντας περιττά λιπαρά και γλυκαντικές ουσίες.

Μία εύκολη πρόταση για το πρωινό μας γεύμα εντόπισα στο food site So Fab Food. Η συνταγή είναι πανεύκολη και με συστατικά που είτε ήδη υπάρχουν στην κουζίνα μας είτε είναι εύκολα να τα βρούμε.

Τι θα χρειαστούμε;
1 φλυτζάνι κινόα
2 φλυτζάνια γάλα καρύδας
1/3 φλυτζανιού σκόνη κακάο (χωρίς γλυκαντικά)
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 φλυτζάνι ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
Για extras θα χρειαστούμε μία μπανάνα, σταφίδες, καρύδια και γάλα (χωρίς λιπαρά)

Ξεπλένουμε την κινόα και τη μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες. Μόλις ετοιμαστεί, προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι η κινόα να απορροφήσει το γάλα και το κακάο να μην κάνει σβόλους.
Σερβίρουμε με το γάλα και τα extras.

Αν θέλουμε να παίρνουμε το πρωινό μας μαζί, μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου αποθηκευμένο σε βαζάκια.

Tip: για extra σοκολατένια γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύσμα κουβερτούρας.

You may also like