Το Λούβρο του Abu Dhabi ανοίγει τις πόρτες του και είναι επιβλητικό

Ένα πραγματικό «κόσμημα» για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο, με 35.000 έργα τέχνης και μόνιμες συλλογές που καλύπτουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων. Από δω και στο εξής, όμως, αυτό θα πάψει να είναι το μοναδικό Λούβρο του κόσμου, αφού το Abu Dhabi θα φιλοξενεί πλέον ένα δεύτερο ομώνυμο μουσείο, ανοίγοντας επίσημα τις πόρτες του από τις 11 Νοεμβρίου.

Το project, του οποίου η ανακοίνωση έγινε πριν από 10 χρόνια, ανέλαβε ο αρχιτέκτονας, Jean Nouvel, γνωστός για την αρχιτεκτονική της Φιλαρμονικής του Παρισιού αλλά και των ουρανοξυστών του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη.

Το Λούβρο του Abu Dhabi θα περιλαμβάνει 23 γκαλερί, μοιρασμένες σε 55 κτίρια, αλλά και έναν εντυπωσιακό θόλο, έκτασης 180 μέτρων, που μοιάζει σα να επιπλέει πάνω από ολόκληρο το μουσείο. Μην αφήνετε, βέβαια, τη φαινομενικά ανάλαφρη όψη του να σας ξεγελάει, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο συγκεκριμένος θόλος ζυγίζει 7.500 τόνους, όσο, δηλαδή, κι ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι! Αποτελεί έμπνευση από την αραβική αρχιτεκτονική και είναι μια γεωμετρική κατασκευή από 7.850 άστρα, ποικίλων μεγεθών και γωνιών. Το μεγαλύτερο είναι 13 μέτρα και ζυγίζει 1,3 τόνους.

Η δημιουργία του θόλου δεν εξυπηρετεί μόνο την εξωτερική διακόσμηση αλλά και την εσωτερική. «Καθώς ο ήλιος φτάνει στην επιφάνεια, φιλτράρεται μέσα από τις διατρήσεις του θόλου και δημιουργεί ένα μαγευτικό εφέ μέσα στο μουσείο, γνωστό ως «βροχή φωτός. Αυτή η ωδή στη φύση και τα φυσικά στοιχεία έχει ως έμπνευση τα φοινικόδεντρα του Abu Dhabi», αναγράφεται χαρακτηριστικά στο site.

 

 

You may also like