Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν διαβάζουν μια συνταγή

Ο συγγραφέας best-seller και διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής food show της Αμερικής απαντά.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να βρίσκετε μια ενδιαφέρουσα συνταγή και, ενώ την έχετε διαβάσει και θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα είναι δεδομένο, στην πορεία να συνειδητοποιείτε ότι κάτι έχει πάει στραβά, παρά το ότι ακολουθήσατε τις οδηγίες; Εάν ξέρετε για τι πράγμα σας μιλάμε, μη φοβάστε, γιατί δεν είστε οι μόνοι.

Ο Alton Brown, Αμερικανός συγγραφέας best-seller βιβλίων και παρουσιαστής show, όπως το «Good Eats» στο Food Network, το «Iron Chef America» και το «Cut throat Kitchen», έγραψε στο site του το λόγο για τον οποίο πολλές συνταγές είναι «καταδικασμένες» να αποτύχουν.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, περίπου το 30% των πιάτων που ετοιμάζονται από γραπτές συνταγές πάει στραβά, γιατί οι μάγειρες δεν διαβάζουν ουσιαστικά τη συνταγή. Σίγουρα τις κοιτάμε λοξά, τις σκανάρουμε, τις μελετάμε, τις κρυφοκοιτάμε, κάνουμε λίστα για ψώνια από αυτές, αλλά σπάνια περισυλλέγουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε πιάτα που ετοιμάζονται για πρώτη φορά.», είπε.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε πιθανά λάθη που μπορούν να προκύψουν κατά την παρασκευή μιας συνταγής; Σύμφωνα με τον Brown, πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία 6 βημάτων για σίγουρα αποτελέσματα:

  1. Καθίστε κάτω και απλά διαβάστε συνταγή, χωρίς να κάνετε λίστες και σημειώσεις.
  2. Ξαναδιαβάστε τη συνταγή και υπογραμμίστε οποιαδήποτε ιδιαίτερη διαδικασία που μπορεί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, όπως το να φέρετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Συλλέξτε τον εξοπλισμό που απαιτείται, ώστε να μη σταματάτε το μαγείρεμα για να ψάχνετε σκεύη κι εργαλεία.
  4. Συλλέξτε τα υλικά και σημειώστε, όσα δεν έχετε, στη λίστα με τα ψώνια. Σε αυτό το σημείο ασχοληθείτε και με αυτά που θέλουν προεργασία, όπως το παράδειγμα με το βούτυρο.
  5. Σημειώστε τη σειρά των βημάτων. Προθερμάνετε τον φούρνο, μουλιάστε τα φασόλια, κ.ο.κ, πριν μπείτε στη διαδικασία να ανακατέψετε υλικά και να αγχωθείτε με το χρόνο.
  6. Σημειώστε ξανά και ξανά τον χρόνο μαγειρέματος ή ψησίματος και τους δείκτες χρώματος, αρώματος, θερμοκρασίας και υφής. Αν για παράδειγμα τα μπισκότα πρέπει να έχουν χρυσο-καφέ χρώμα ή αν το βούτυρο πρέπει να έχει συγκεκριμένη μυρωδιά.

You may also like