Το Μπαρ του Νερού και του Ανέμου

Στο Βιετνάμ, το αρχιτεκτονικό γραφείο Vo Trong Nghia έχει δημιουργήσει μία ψάθινη μπαμπού κατασκευή με τρούλο στο κέντρο μιας λίμνης στην επαρχία Binh Duong. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τις φωτογραφίες θα καταλάβετε ότι έχει να κάνει για ένα πολύ ξεχωριστό μέρος, η κατασκευή του και μόνο δηλώνει το πόσο ιδιαίτερο είναι. Καταρχήν πρόκειται για το μπαρ «Άνεμος και Νερό» κι αν προσέξετε είναι χωρίς γωνίες, είναι κυκλικό. Επίσης έχει έναν άκρως εντυπωσιακό τρούλο με ένα μικρό άνοιγμα στον ουρανό.

Για να φτάσετε εκεί και να καταφέρετε να μπείτε μέσα θα πρέπει να περάσετε από το νερό πατώντας στις ενισχυμένες πέτρες που οδηγούν στην είσοδο του. Ο χώρος χρησιμοποιείται για μουσικές παραστάσεις, τοπικές συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Η ξύλινη κατασκευή του κτιρίου έχει συναρμολογηθεί από μπαμπού, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και είναι λυγισμένα σε καμάρες. Το άνοιγμα που αναφέραμε πριν στον τρούλο βοήθα στη διαφυγή του θερμού αέρα.

Το κύριο πλαίσιο, ύψους 25 μέτρων, είναι κατασκευασμένο από 48 προκατασκευασμένες μονάδες, η καθεμία από αυτές είναι κατασκευασμένη από μπαμπού συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το κτίριο χρησιμοποιεί την αιολική ενέργεια και το δροσερό νερό από τη λίμνη για να δημιουργήσει φυσικό εξαερισμό. Στην κορυφή της στέγης υπάρχει μια τρύπα με διάμετρο 1,5 εκ. για την εκκένωση του θερμού αέρα από το εσωτερικό.

Σαν ένα νέο αρχιτεκτονικό στοιχείο, το στυλ αυτού του κτιρίου γίνεται το επίκεντρο του τοπίου και καταφέρνει να λειτουργήσει σε απολυτή αρμονία με τη γύρω κατοικημένη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μπαρ, έχει τη δική του μοναδικότητα και έχει γίνει ένα ορόσημο του αστικού τοπίου. Αποτελεί όχι μόνο ένα χαρακτηριστικό δείγμα μοντερνισμού, αλλά καταφέρνει να συνδυάσει και τις παραδόσεις. Το κτίριο δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει απλό στην ατμόσφαιρα.

You may also like