Το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται… στην απλότητα!

Μερικές συμβουλές για να μην ξεχνάμε πως ό,τι είναι σημαντικό στη ζωή μας… δεν είναι περίπλοκο!

01 Αποσυνδέσου! Ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας – και κατ’ επέκταση της ζωής μας – μπροστά σε μία οθόνη. Μπροστά στον υπολογιστή του γραφείου, στη συνέχεια μπροστά σ’ εκείνον του σπιτιού, (νομίζουμε πως) χαλαρώνουμε σκρολάροντας σχεδόν πάντα μηχανικά στο smartphone και το tablet. Καιρός να ορίσουμε μία αποχή έστω μίας ώρας ανά ημέρα και να κλείνουμε ή/και να βάζουμε στο αθόρυβο τις συσκευές αυτές και να αφιερώνουμε την ώρα αυτή σε έναν περίπατο, σε γυμναστική ή περνώντας ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας ή κι αγαπημένα πρόσωπα. Στην αρχή θα είναι έντονη η ανάγκη (;) να ελέγχουμε μήπως κι ήρθε ένα mail που είναι “εξαιρετικά σημαντικό” να απαντήσουμε άμεσα. Με λίγη εξάσκηση, όμως, μετά θα είναι παιχνιδάκι. Άλλωστε… αν είναι ΤΟΣΟ σημαντικό, θα βρεθεί τρόπος να το μάθετε εγκαίρως!

02 Ορίζουμε τις προτεραιότητές μας. Όταν “μπουκώνουμε” τη μέρα μας κάνοντας ό,τι ικανοποιεί τους άλλους, παραβλέπουμε ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τη ζωή μας να κυλάει στον αυτόματο πιλότο… χωρίς να είμαστε παρόντες! Ξεκινάμε, λοιπόν, ξεκαθαρίζοντας τι θεωρούμε να κάνουμε σημαντικό (για εμάς) μέσα στη μέρα και το… υπερασπιζόμαστε. Τι εννοώ; Δεν είναι ντροπή να πούμε πως είναι το ρεπό μας και θέλουμε να το περάσουμε με την οικογένειά μας όταν μας παίρνει ένα φιλικό ζευγάρι και μας προσκαλεί για φαγητό. Δε γινόμαστε αντικοινωνικοί όταν λέμε ενίοτε και κάποια “όχι”, απλά αφοσιωνόμαστε σε κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στη ζωή μας. Σε αυτό μάλιστα μπορούν να βοηθήσουν δύο μικρά ημερολόγια: ένα για τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις κι ένα όπου θα οργανώνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας κατά πώς εμείς πιστεύουμε πως έχουμε ανάγκη.

03 Κάνουμε ένα καλό… ξεκαθάρισμα στο σπίτι! Δε μιλάμε απλά να φροντίζουμε το σπίτι να είναι καθαρό και περιποιημένο (εξυπακούεται!) για να γίνει πιο λειτουργικό, αλλά εστιάζουμε στο να ξεφορτωθούμε ό,τι στην πραγματικότητα είναι αχρείαστο. Ξεχωρίζουμε τα ρούχα και τα αξεσουάρ που πλέον δε φοράμε και που ίσως δεν πρόκειται να ξαναφορέσουμε. Τα αμέτρητα μαξιλαράκια στους καναπέδες και τα αναρίθμητα μπιμπελό σε κάθε γωνία του σπιτιού μπορεί να μας ενθουσίασαν όταν τα αγοράζαμε, αλλά αυτό δε θα κάνει το σπίτι πιο φιλόξενο και cozy, για να μην αναφέρω πόσο μη πρακτικό είναι να βάζεις το παραμικρό… μπαρμπαδάκι στη θέση που ήταν! Καμιά φορά, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, αλλά ο μινιμαλισμός (αν θέλετε) είναι η άλλη μισή! Κι αν νομίζετε πως τα μπιμπελό και οι εικοσιπέντε συνδυασμοί ριχταριών και κουρτινών εκπέμπουν μέρος του χαρακτήρα σας… κάνετε λάθος! Ακόμη και μερικές φωτογραφίες σας από στιγμές που αγαπήσατε μπορούν να τον αναδείξουν.

  04 Για ένα μήνα αγοράζουμε τα απολύτως απαραίτητα. Εδώ στην ουσία μιλάμε για μία προέκταση του προηγούμενου tip. Αυτή η συμφόρηση αντικειμένων που (τελικά συνειδητοποιούμε πως) δε χρειαζόμαστε στο σπίτι συχνά είναι παρορμητικές αγορές που μας ικανοποιούν για λίγο και μετά ακολουθεί εκείνο το “τι σκεφτόμουν;”. Επομένως, για ένα μήνα περιοριζόμαστε μόνο σε αγορές αποκλειστικά για τις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας. Αυτό όχι μόνο θα μας βοηθήσει να κάνουμε οικονομία, αλλά σταδιακά θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε αν όντως αξίζει να αγοράσουμε ό,τι…  λάμπει, είναι δεν είναι χρυσός!

Κάποια από αυτά τα tips ίσως και να ακούγονται… “βουνό”. Αλλά αν δεν το προσπαθήσουμε… πώς θα διαπιστώσουμε πως τελικά ακόμη και τα μικρά πράγματα στη ζωή μας είναι θησαυροί;

You may also like