Το οικογενειακό τραπέζι νικά την παχυσαρκία

Ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά και σωστά είναι να τρώτε κι εσείς έτσι. Τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους, όπως και τις καθημερινές συνήθειές τους γενικότερα.

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει αγγίξει και στην Ελλάδα τρομακτικά ποσοστά, σε σημείο μάλιστα οι γιατροί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς που ευθύνονται για την τόσο μεγάλη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Η παιδική παχυσαρκία αφορά τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια, ενώ τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες.

Το οικογενειακό τραπέζι φαίνεται ότι είναι αυτό που μπορεί να σώσει την κατάσταση, καθώς προάγει και βελτιώνει την υγεία των παιδιών. Στο οικογενειακό γεύμα είναι πιο εύκολο για ένα γονέα να ελέγξει την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού του παιδιού του, ενώ τρώγοντας έτσι, ένα παιδί έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση, αυτό των γονιών του. Άρα αποδεικνύεται και πάλι, ότι ο καλύτερος τρόπος να πειστεί ένα παιδί να τρέφεται υγιεινά και σωστά είναι να βλέπουν τους γονείς του να εφαρμόζουν και οι ίδιοι τους διατροφικούς κανόνες που επιβάλλουν καθημερινά.

Μερικές απλές συμβουλές για να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή μαζί με τα παιδιά σας:
Α) Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας, χωρίς να παραλείψετε να συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά.
Β) Τα λαχανικά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε σας γεύμα.
Γ) Δοκιμάστε να βάλετε στο τραπέζι και φαγητά που δεν τους αρέσουν, καθώς μπορεί η δύναμη της μίμησης να τα πείσει να τα δοκιμάσουν.
Δ) Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν επιβράβευση ή τιμωρία στα παιδιά σας. Το φαγητό είναι καθημερινή ζωτική ανάγκη και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό.
Ε) Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στη αγορά των προϊόντων διατροφής, μάθετέ τα να διαβάζουν τις ετικέτες και να εξοικειώνονται με τη διατροφική αξία των προϊόντων.

Έχετε πάντα υπόψη ότι εσείς διαμορφώνετε τις συνήθειες και τα γούστα των παιδιών σας στο φαγητό. Τρώτε και οι ίδιοι σωστά, ακολουθήστε έναν υγιεινό και αθλητικό τρόπο ζωής και τα παιδιά σας θα τον ακολουθήσουν. Μην παραλείψετε να παροτρύνετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ο οποίος πολλές φορές οδηγεί και σε ανάγκη για βελτίωση της διατροφής μας.

Πηγή: iatronet.gr

You may also like