Το Παρίσι του Hector Guimard, από την Ιωάννη Χαλάτση

02

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Είτε έχετε ταξιδέψει στο Παρίσι είτε έχετε ξεφυλλίσει βιβλία που αναφέρονται στη γαλλική πρωτεύουσα, σίγουρα σας έχουν τραβήξει την προσοχή οι είσοδοι του μετρό.

Το Παρίσι του Hector Guimard [1867-1942] φέρει μαζί του μέχρι τις μέρες μας την αυθεντική γαλλική ατμόσφαιρα που όλοι αγαπάμε. Πολύπλοκα εκφραστικά μέσα, δημιουργήματα ενός ευφάνταστου υπόγειου κόσμου που βγήκε στην επιφάνεια, συνθέτουν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του, που παραπέμπει σε ιστό αράχνης από μέταλλο και γυαλί.

Οι είσοδοι των σταθμών του μετρό κατακλύζουν τους σύγχρονους δρόμους του Παρισιού ως περίτεχνα φυσιοκρατικά γεννήματα.
03
Κατασκευασμένες από τυποποιημένα συναρμολογούμενα κομμάτια σιδήρου και σκελετό από χάλυβα και γυαλί, η νατουραλιστική μορφή τους μαρτυρά τον κρυφό πόθο της Art Nouveau: να “ξορκίσει” οτιδήποτε τεχνητό με μορφές εμπνευσμένες από τη φύση.

04
Ο Guimard ενίσχυσε την οργανικότητά τους, σχεδιάζοντας τις επιγραφές και το φωτισμό των εισόδων ως στοιχεία που αποτελούν συνέχεια της συνολικής μορφής, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την ευελιξία της αρχιτεκτονικής του. Μέσα από περίτεχνα σχήματα και μοτίβα εμπνευσμένα από τη φύση, ο Hector Guimard κατόρθωσε να προσφέρει μία νέα αισθητική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική, υπερασπίζοντας την κατασκευαστική κομψότητα.

*Η Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like