Το ρύζι και ο πολύπλευρος ρόλος του στην υγεία μας

To ρύζι πιστεύεται ότι υπάρχει εδώ και 5000 χρόνια και κυκλοφορεί σε πάνω από 40.000 ποικιλίες με διαφορετικό σχήμα, μορφή, χρώμα και υφή. Τα πιο γνωστά είδη ρυζιού είναι το άσπρο, το καφέ, το άγριο, το jasmine και το ειδικό για sushi, και καταναλώνεται ευρέως στις περισσότερες χώρες του κόσμου, γι’ αυτό και πλέον έχουν αναπτυχθεί αναρίθμητοι τρόποι για να μαγειρεύεται, μόνο του ή σαν βασικό συστατικό πολλών πιάτων.

Πρόκειται για μία συνολικά πλούσια σε διατροφικά οφέλη τροφή που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες, όπως βιταμίνη D, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, και μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο και σίδηρο. Το καστανό ρύζι είναι μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, λειτουργώντας ευεργετικά στην πέψη.

Το ρύζι είναι μία τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, λειτουργώντας έτσι σαν πηγή ενέργειας για το σώμα και το μυαλό μας. Οι δε βιταμίνες και τα μεταλλικά συστατικά που περιέχει ενισχύουν τη μεταβολική δραστηριότητα όλων των οργάνων, δίνοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια.

Χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο, αποτελεί ιδανική τροφή για αυτούς που πάσχουν από υπέρταση και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και αθηροσκλήρωση.

Το καστανό ρύζι ολικής άλεσης βοηθά στην προστασία από πολλά είδη καρκίνου, όντας πλούσιο σε αδιάλυτες φυσικές ίνες. Οι τελευταίες, παρουσιάζονται από πολλές επιστημονικές έρευνες, ικανές να προστατεύσουν το σώμα από την ανάπτυξη αλλά και την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

Το ρύζι μπορεί να αποτελέσει μέρος μία υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, αφού καταφέρνει να προσφέρει ποικίλα θρεπτικά συστατικά, χωρίς υψηλά επίπεδα λίπους. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στο να μειωθεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας.

You may also like