Το τεστ ΠΑΠ και η χρησιμότητά του, από τον Δρ. Γ. Σταθόπουλο

pap test

από τον Δρα. Γιάννης Ε. Σταθόπουλο, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο
Ειδικός Υπερήχων – Προγεννητικού Ελέγχου

Το Τεστ Παπανικολάου ή test pap, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι μια εξέταση με την οποία εξετάζονται στο μικροσκόπιο, από ειδικό κυτταρολόγο, τα κύτταρα του τραχήλου, του ενδοτραχήλου και του κόλπου για την ανεύρεση άτυπων μορφών κυττάρων. Το Τεστ Παπανικολάου δεν είναι μικροβιολογική εξέταση και πραγματοποιείται για την εύρεση αλλοιώσεων στα κύτταρα, αλλοιώσεων που μπορεί να γίνουν καρκινικές.
Την εξέταση επιβάλλεται να κάνουν όλες οι γυναίκες με την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής και πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, μερικές φορές νωρίτερα και κάποιες αργότερα (σε μεγαλύτερες ηλικίες) πάντα με σύσταση του Γυναικολόγου.

Η λήψη των κυττάρων γίνεται από την περιοχή του κόλπου και του τραχήλου απ’ όπου αφαιρείται αντίστοιχα μια στιβάδα κυττάρων από τον κόλπο και μια στιβάδα από την εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας (ενδοτράχηλος). Το Τεστ προλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνου στις περιοχές αυτές, αρκεί να τηρείται η επαναληψιμότητα του έτους. Ένα εντελώς φυσιολογικό κύτταρο δεν μπορεί μέσα σε δώδεκα μήνες να μετατραπεί σε καρκινικό, καθώς παρεμβάλλεται αρκετό χρονικό διάστημα από τη φάση της αλλοίωσης μέχρι την καρκινική φάση.

Πολλά παθολογικά αποτελέσματα έχουν σχέση με μικροβιακές αιτίες (μύκητες, τριχομονάδες), με καλοήθεις βλάβες (πολύποδες, φλεγμονώδη σαρκία) με ορμονικές αιτίες (φάρμακα, εμμηνόπαυση), αλλά και με φυσικές αιτίες (επαφή, τραυματισμός κ.α.). Βασικός επίσης λόγος, που εφαρμόζεται το τεστ Παπανικολάου και είναι γι’ αυτό μεγάλη η αξία του για τη γυναίκα είναι η ανίχνευση του ιού HPV (κονδυλώματος) όπως και προκαρκινικών βλαβών που οφείλονται στον ιό.
Σύγχρονη εξέλιξη του Ραρ-test είναι το επονομαζόμενο και thin-prep, με παρόμοιο τρόπο λήψης αλλά εμβάπτιση του υλικού σε υγρό.

Ο Δρ.Γιάννης Ε. Σταθόπουλος, είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος, Ειδικός Υπερήχων – Προγεννητικού Ελέγχου και συνεργάζεται με το το  doctoranytime.gr , που σας εξασφαλίζει μια πιο εύκολη καθημερινότητα για τη φροντίδα της υγείας σας, καθώς:
– Βρίσκετε τον κατάλληλο γιατρό αξιολογώντας πληροφορίες όπως βιογραφικό, εμπειρία, εξειδίκευση, κόστος επίσκεψης, αξιολόγηση άλλων ασθενών κ.α.
– Κλείνετε το ραντεβού σας δωρεάν & online οποιαδήποτε στιγμή και σε λιγότερο από 1΄
– Έχετε τον πλήρη έλεγχο της παρακολούθησης της υγείας σας, διατηρώντας το ιατρικό ιστορικό σας στην προσωπική σας σελίδα!

You may also like