«Το Τριανταφυλλάκι» της Jennifer Donnelly

Στο Ανατολικό Λονδίνο του 19ου αιώνα, όπου κυριαρχεί η εγκληματικότητα, η φτώχεια, αλλά και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, η νεαρή Φιόνα, μαζί με τον αγαπημένο της Τζο αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στην πορεία, όμως, θα συναντήσουν εμπόδια που θα τους χωρίσουν και θα αναγκάσουν την Φιόνα να αφήσει πίσω την Αγγλία για να ξεκινήσει μία καινούρια ζωή στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια αυτού της του αγώνα, ο οποίος κι αυτός θα της κρύψει δυσκολίες, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους και θα αποκτήσει τη δύναμη για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Παρ’ όλα αυτά δε θα πάψει στιγμή να νοσταλγεί το Τζο. Άραγε τι τους επιφυλάσσει η μοίρα; Θα τους κρατήσει χώρια ή μήπως μέσα από τα παιχνίδια της θα διασταυρωθούν και πάλι οι δρόμοι τους;

Η Jennifer Donnelly υπογράφει μία τρυφερή ιστορία αγάπης με φόντο το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη του τέλους του 19ου αιώνα. Με εικόνες ζωντανές, οι οποίες ξυπνούν κάθε αίσθηση, η συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να ακολουθήσει τη Φιόνα όσο εκείνη προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της, προκειμένου να διεκδικήσει το καλύτερο αύριο.

Η επιμονή, η πίκρα αλλά κι η δύναμη της θέλησης είναι από τα πιο δυνατά συναισθήματα που γεννιούνται μέσα από τις σκηνές που διαδραματίζονται στο βιβλίο, έχοντας έτσι στα χέρια μία καλογραμμένη πλοκή η οποία δεν κουράζει τον αναγνώστη με υπερβολική ανάλυση συναισθημάτων – κάτι που προσωπικά νομίζω πως συνηθίζουν στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες συγγραφείς, με αποτέλεσμα ενίοτε να χάνεται η ουσία της πλοκής.

Το «Τριανταφυλλάκι» είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Jennifer Donnelly. Ακολουθούν «Το Τριαντάφυλλο του Χειμώνα» και «Το Άγριο Τριαντάφυλλο», όλα από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ.

You may also like