Το χαμομήλι στην υπηρεσία του… ανθρώπου

camomilleΜπορεί το τσάι να είναι πιο διαδεδομένο, όμως και το χαμομήλι έχει σημαντικότατες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί η αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδης δράση του, ενώ χρησιμοποιείται ως χαλαρωτικό. Καταπολεμά τους ιούς, μειώνει το ουρικό οξύ, βελτιώνει τα συμπτώματα των κολικών, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας και του έλκους. Επιπλέον, βοηθά στη θεραπεία δερματικών παθήσεων και στη μαστίτιδα.

Το χαμομήλι δρα ως μυοχαλαρωτικό και σπασμολυτικό ειδικά για τις γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια. Το αφέψημα χαμομηλιού χρησιμοποιείται ευρέως ως αντισηπτικό για την περιοχή των γεννητικών οργάνων εξωτερικά, ενώ μπορείτε να το εφαρμόσετε και με εντριβή σε κοιλόπονους τόσο στους ενήλικες όσο και στα μωρά.

Ποιος θα πρέπει να το αποφεύγει:
Προσοχή σε όσους έχουν αλλεργίες σε φυτά. Καλό θα ήταν να το αποφεύγουν.
Οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, διότι θεωρείται εμμηναγωγό.
Όσοι πάσχουν από άσθμα ή από έλλειψη σιδήρου, διότι επηρεάζει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο.
Όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά, διότι δρα παράλληλα και μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

xamomili 2Το χαμομήλι σαν καλλυντικό
Ξεμείνατε από ντεμακιγιάζ; Μην αγχώνεστε! Μιας και έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες μπορείτε να το εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και τη σκόνη. Επιπλέον, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο λούσιμο αν έχετε ξανθά μαλλιά. Τα συστατικά του τονώνουν το ανοιχτό χρώμα και το βοηθούν να «ανοίξει» κι άλλο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και ο ήλιος είναι πιο έντονος.

You may also like