Το Borani είναι το νέο λαχταριστό υγιεινό γεύμα που ψάχνατε να βρείτε

Σε μία εποχή που οι ταχείς ρυθμοί της ζωής μας αναγκάζουν πολλές φορές να καταφεύγουμε σε έτοιμο φαγητό και fastfood, καθίσταται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη του να βρίσκουμε σνακ και γεύματα που να μπορούν να μας προσφέρουν, όχι μόνο τη γεύση που ζητάμε αλλά και την ποιότητα που αξίζουμε.

Με γνώμονα το παραπάνω, το βλέμμα μας έπεσε σε μια θρεπτική συνταγή κρύου ορεκτικού από το Ιράν που αποτελείται από γιαούρτι και λαχανικά, το επονομαζόμενο «borani». Υλικά, όμως, μπορούν να προστεθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του chef.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε (για την εκδοχή με σπανάκι):

  • 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού πλήρες γιαούρτι
  • 900 γραμμάρια σπανάκι
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτάλι της σούπας νερό

Οδηγίες παρασκευής:

  1. Αφαιρέστε το ζουμί από το γιαούρτι (ή επιλέξτε ένα στραγγιστό).
  2. Κόψτε τα σκληρά κομμάτια του σπανακιού. Πλύνετε διεξοδικά το σπανάκι, αλλάξτε αρκετές φορές το νερό από το σκεύος μέσα στο οποίο το πλένετε και στραγγίστε καλά.Χονδροκόψτε και αφήστε στην άκρη.
  3. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ σκεύος με μέτρια προς υψηλή φωτιά.Προσθέστε το κρεμμύδι, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και τηγανίστε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και ελαφρώς με χρώμα, για περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρετε το κρεμμύδι σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη.
  4. Αυξήστε τη φωτιά στο σκεύος σε μέτρια προς υψηλή και προσθέστε το σπανάκι, ανακατεύοντάς το για να εκτεθεί στηθερμή επιφάνεια. Προσθέστε περίπου ½ φλυτζάνι νερό και μαγειρέψτε, πιέζοντας κι ανακατεύοντας το σπανάκι, μέχρι να έχει πάρει ένα βαθύ πράσινο χρώμα, για 4-5 λεπτά. Μεταφέρετε το σπανάκι σε ένα μπολ για να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Μόλις το σπανάκι έχει κρυώσει, ώστε να μπορείτε να το χειριστείτε,στραγγίστε το καλά, μία χούφτα τη φορά, για να αφαιρέσετε το περίσσιο νερό.
  6. Μεταφέρετε το σπανάκι σε ένα μπολ, προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε καλά.
  7. Βάλτε το γιαούρτι σε ένα μπολ (περίπου 1 φλυτζάνι). Προσθέστε το υπολειπόμενο μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το νερό, ώστε να αραιώσει το γιαούρτι, και ανακατέψτε. Προσθέστε το γιαούρτι στο σπανάκι και ανακατέψτε ελαφριά για να αναμειχθούν λίγο, αλλά όχι σε λείο μείγμα, αφήνοντάς το με κομμάτι άσπρου και σκούρου πράσινου. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα, αν είναι απαραίτητο.
  8. Απλώστε το πάνω στα τηγανισμένα κρεμμύδια και σερβίρετε.

Πηγή

You may also like