Τραγανοί Κουραμπιέδες, από τη Νιόβη Αναζίκου

Ένα γλυκό που πρωταγωνιστεί και συνοδεύει όλες τις μέρες των Χριστουγέννων με πολλές συνταγές σε όλη την Ελλάδα. Σας λέμε τα μυστικά, βήμα- βήμα για να πετύχετε τραγανούς, αφράτους και μυρωδάτους σπιτικούς κουραμπιέδες.

Υλικά:
125 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
125 γρ. βούτυρο γάλακτος
50 γρ. αμύγδαλα τριμμένα ωμά
75 γρ. άχνη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά μπεϊκιν πάουτερ
1 κουταλιά ούζο
2 βανίλιες
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα

Για το πασπάλισμα:
Άχνη ζάχαρη, λίγο ούζο ή ανθόνερο

IMGP0218Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα πολύ καλά (10-15 λεπτά) στην υψηλή ταχύτητα του μίξερ τα βούτυρα με την ζάχαρη ως να ασπρίσει και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ύστερα προσθέτουμε όλα τα υλικά του μείγματος εκτός του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα.
Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι μας σταδιακά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον “γάντζο” για λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα (προσοχή δεν βγαίνει ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό).
Τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με το χέρι.
Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες όσο ένα καρύδι και πατάμε λίγο με το δάχτυλο στο κέντρο, τους τοποθετούμε σε ρηχό ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 175 βαθμούς.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τότε τους βγάζουμε από το ταψί γιατί αν είναι ζεστοί μπορεί να διαλυθούν. Ραντίζουμε με λίγο ούζο ή ανθόνερο και πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη.

Tips:
Τα βούτυρα πρέπει να είναι απευθείας από το ψυγείο. Σε αντίθεση με την ζύμη των μελομακάρονων, θέλουν πολύ καλό ζύμωμα και χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη στην αρχή (σαν λεία κρέμα), αυτό είναι το μυστικό για να είναι τραγανοί και να μην λασπώνουν στο στόμα. Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές μέρες αν περισσέψουν. Τα γραμμάρια των υλικών είναι μετρημένα καλό είναι να τα ακολουθήσετε.

Η αρχική συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη.

You may also like