Τραγουδάκι… τίνος είσαι εσύ;

Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα μου αρέσει το zapping στο ραδιόφωνο. Είτε όταν οδηγώ είτε όταν ακούω κάποιον διαδικτυακό σταθμό. Και πολλές φορές το κάνω με την ελπίδα ν’ ακούσω ένα αγαπημένο τραγούδι. Κάποιες από αυτές τις φορές, όμως, αντί για το πρωτότυπο τραγούδι έτυχα μία διασκευή του. Πετυχημένη συνήθως, αλλά διασκευή. Τότε σκέφτηκα: «μήπως κι ο ερμηνευτής στον οποίο χρεώνω εγώ το τραγούδι το πήρε κι ο ίδιος και το έκανε διασκευή;». Μπήκε, λοιπόν, ένα «μικρόβιο» μέσα στο μυαλουδάκι μου για να μάθω ποιος είναι ο αρχικός κάτοχος κάποιων τραγουδιών που αγαπήσαμε πολλοί από μας.

 

[vsw id=”Edwsf-8F3sI” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

«Birds flying high, you know how I feel…» Ποιος σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε αυτόν τον στίχο; Οι πιο πολλοί θα πείτε «η Nina Simone». Έλα, όμως, που η Nina Simone ήταν η πρώτη που έκανε τη διασκευή του «Feeling Good». Ο πρώτος προορισμός του τραγουδιού ήταν ο Cy Grant για το musical του 1965 «The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd». Το τραγούδι υπογράφουν οι Anthony Newly και Leslie Bricusse, ενώ την ίδια χρονιά η Nina Simone το συμπεριέλαβε στο album της «I Put a Spell on You» και κατά πολλούς το απογείωσε. Από εκεί κι ύστερα πολλοί καλλιτέχνες το πρόσθεσαν στη δισκογραφία τους, με μικρές μόνο αλλαγές στην ενορχήστρωση ώστε να βάλουν λίγο από το δικό τους στυλ. Μερικοί από αυτούς είναι η Julie London (1965, «Feeling Good»), την Elaine Page (1993, «Romance and the Stage»), οι Muse (2001, «Origin of Symmetry») κι ο Michael Bublé (2005, «It’s Time»).

 

 

Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά το «The way you look tonight» το χρέωνα στο Rod Stewart. Μέχρι, φυσικά τη μέρα που ξεκίνησα αυτή μου την έρευνα. Στην πραγματικότητα ο πρώτος που το ερμήνευσε ήταν ο Fred Astaire στην ταινία του 1936 «Swing Time» και το τραγουδούσε στη Ginger Rogers. Δημιουργοί του είναι οι Jerome Kern (μουσική) και Dorothy Fields (στίχοι). Ακολουθεί μία μεγάλη σειρά διασκευών από μεγάλα ονόματα όπως ο Phil Collins (2004, «Love Songs: A Compilation… Old & New»), ο Rod Stewart (καλώς τον μου! 2005, «The Great American Songbook»), τους Maroon 5 (2009, «His Way, Our Way»), τη Madeleine Peyroux (1999, «Got You On my Mind») και φυσικά δε θα έλειπε από τη λίστα o Michael Bublé (2001 «Michael Bublé»). Να επισημάνω επίσης πως γίνεται μία αναφορά του τραγουδιού στην ταινία του 1942 «Once Upon a Honeymoon», όπου ο Cary Grant (μέγας γόης της εποχής) λέει στη Ginger Rogers πως θέλει να τη θυμάται «just the way you look tonight».

 

[vsw id=”yDh4GC7n0ig” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Το «Let’s do it, let’s fall in love» οι πιο πολλοί ίσως το γνωρίσαμε από την ταινία του Woody Allen «Midnight in Paris», όπου ο Owen Wilson συνάντησε σε μία από τις βραδινές του περιηγήσεις στην Πόλη του Φωτός τον Cole Porter να το τραγουδάει στο club. (Ο Yve Hecks ενσάρκωσε το γνωστό συνθέτη κι ο Conal Fowkes χάρισε τη φωνή του). Μέσω της ταινίας έμαθα πως το τραγούδι όντως ανήκε στον Cole Porter, αλλά πάντα νόμιζα πως η πρώτη ερμηνεύτρια ήταν η Billie Holiday. Στην ουσία, το τραγούδι γράφτηκε το 1928 κι ερμηνεύτηκε επί σκηνής από τη Γαλλίδα Irène Bordoni για τις ανάγκες του musical «Paris». Η διασκευή της Billie Holiday έρχεται το 1941, ενώ το τραγούδι δεν άφησε ασυγκίνητους τη Dinah Washington (1956, «in the Land of Hi-Fi»), την Ella Fidgerald (1956, για ένα album – αφιέρωμα στον Cole Porter) και το Frank Sinatra (2001, «Frank Sinatra in Hollywood 1940 – 1964»). Επίσης η Alanis Morissette ανέλαβε να το τραγουδήσει στην βιογραφική ταινία για τον Cole Porter «De-Lovely», όπου στο ρόλο του συνθέτη συναντούμε τον Kevin Kline και την Ashley Judd να ενσαρκώνει τη σύζυγό του, Linda Lee-Thomas Porter.

[vsw id=”CCJu4LtybE8″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]
Τα τρία τραγούδια που μόλις γνωρίσαμε καλύτερα είναι μόνο μερικά από ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών που κάνουν το ταξίδι τους στο χρόνο περνώντας από διάφορους σταθμούς. Σε κάποιους ακροατές αρέσουν οι πιο σύγχρονες διασκευές, σε άλλους οι πιο παλιές. Το μόνο στο οποίο κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει είναι πως όταν αυτές οι διασκευές γίνονται με μεράκι και σεβασμό στους δημιουργούς, τα τραγούδια αυτά καταφέρνουν ν’ αποκτήσουν τη διαχρονικότητα που τους αξίζει.

You may also like