Τρομοκρατία και Ασύμμετρες Απειλές στη Δύση μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001

To θέμα του βιβλίου αυτού επιλέχθηκε λόγω της σημασίας της τρομοκρατίας στο σημερινό διεθνές περιβάλλον ασφαλείας καθώς επίσης και για το γεγονός ότι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές διεξάγεται ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, κληροδότημα του προηγούμενου Προέδρου των Η.Π.Α. Τζορτζ Μπους του Νεώτερου.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα στην ιστορική ομιλία του στο Κάιρο τον Ιούνιο του 2009, αφού ανέφερε ότι επιζητά μια νέα αρχή μεταξύ Η.Π.Α. και Μουσουλμάνων παγκοσμίως, έθεσε 6 ζητήματα που θα απασχολήσουν τις Η.Π.Α. και τον Ισλαμικό κόσμο. Το πρώτο ήταν το θέμα της τρομοκρατίας που προέρχεται από εξτρεμιστές Ισλαμιστές. Βλέπουμε λοιπόν ότι το θέμα της τρομοκρατίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του νέου Αμερικανού Προέδρου, όπως και του προκατόχου του με διαφορά όμως στην ρητορική. Ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται να θέλει να χτίσει γέφυρες με το Ισλάμ τονίζοντας ότι οι Η.Π.Α. δεν είναι ούτε πρόκειται να είναι ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ, ο πρώην Πρόεδρος Μπους μιλούσε για σταυροφορίες και πολέμους δίνοντας λάθος μηνύματα στους Μουσουλμάνους.

Επίσης η τρομοκρατία με ορόσημο την 11η Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξε μορφή και έγινε περισσότερο θανάσιμη, βασιζόμενη κυρίως σε θρησκευτικές αιτιολογήσεις χάνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της λεγόμενης ’’αριστερής τρομοκρατίας’’. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο φτάσαμε ως εδώ και τις επιθέσεις σε Μαδρίτη και Λονδίνο που είχαν σημαντικό αντίκτυπο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Πασχάλης Αναστασίου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1982 και ολοκλήρωσε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στο Βόλο. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές μέχρι το 2006 και συνέχισε με Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ίδιο αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά 2007-2009. Μιλάει 4 γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Ιταλικά) και αυτή είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια.

Εκδόσεις Bookstars-Free Publishing , www.bookstars.gr

You may also like