Tροφές κατά της κατάθλιψης

Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν πλέον ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να μην αποτελούν οι ίδιες ψυχικές διαταραχές, αλλά μάλλον συμπτώματα μιας φυσικής φλεγμονής που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Αυτό δίνει στην ιατρική κοινότητα αλλά και σε όσους πάσχουν από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις καινούριες ελπίδες. Αν θεωρήσουμε την κατάθλιψη και το άγχος ως συμπτώματα, μαθαίνουμε καινούριες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές αιτίες τους καθώς και με εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.

Σημαντικός είναι ο όγκος επιστημονικών δεδομένων που υποδεικνύουν ότι η καλή ψυχολογία αποτελεί παράγοντα προστασίας από σωματικές ασθένειες. Πρόκειται βέβαια για ένα φαύλο κύκλο, καθώς η κακή ψυχική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές εκδηλώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδοτούν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα κ.ο.κ. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο ρόλο της διατροφής στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Η καθημερινή κατανάλωση σημαντικής ποσότητας λαχανικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κατάθλιψης σε ποσοστό έως και 62%. Μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην επιθεώρηση Nutritional Neuroscience υπέδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποτελέσει ένα μη επεμβατικό, φυσικό και οικονομικά αποδοτικό θεραπευτικό μέσο που προωθεί την υγεία του εγκεφάλου.

Στα άτομα που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη, τα επίπεδα της μονοαμινοξειδάσης, ενός ενζύμου που ελέγχει τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, είναι συχνά ανεβασμένα. Βάσει της διαπίστωσης αυτής, έχει προταθεί η θεωρία ότι η κατάθλιψη ενδέχεται να προκύπτει λόγω υπερβολικής μείωσης των μονοαμινών-νευροδιαβιβαστών, επειδή εξουδετερώνονται από τις μεγάλες ποσότητες μονοαμινοξειδάσης.

Αρκετά προϊόντα της φύσης, όπως το μήλο, τα μούρα, το σταφύλι, το κρεμμύδι και το πράσινο τσάι περιέχουν φυτικά συστατικά που μπλοκάρουν το ένζυμο ΜΑΟ ώστε να μην «κατατρώει» τους πολύτιμους νευροδιαβιβαστές. Αντίστοιχη επίδραση παρατηρείται και από μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, η ρίγανη, η κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να παρατηρηθεί σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία μέσω της διατροφής, πρέπει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να φτάνει τις 7 μερίδες ημερησίως.

Και φυσικά, επειδή καμία διατροφή δεν πρόκειται να κάνει το θαύμα από μόνη της, είναι καλό, σε συνδυασμό με αυτή, να αλλάξουμε και στάση ζωής.

Πηγή

You may also like