Τρώμε καλά… για όνειρα γλυκά!

Όσο σημαντική είναι η προσεγμένη διατροφή κι η άσκηση για μία υγιεινή ζωή, εξίσου σημαντικός είναι κι ο καλός ύπνος. Και βέβαια δε λείπουν (δυστυχώς) οι παράγοντες που μπορούν να τον επηρεάσουν, όπως το άγχος. Καθώς όμως ο ύπνος μπορεί να επωφεληθεί και μέσω της διατροφής, ας δούμε ποιες τροφές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διάρκειά του.

01 Μέλι. Κι όμως, αν και γλυκό, τα φυσικά σάκχαρα του μέλιτος αυξάνουν ελάχιστα την παραγωγή ινσουλίνη χάρη στην τρυπτοφάνη που περιέχεται σ’ αυτά. Η τρυπτοφάνη είναι ένα α-αμινοξύ που δίνει στον εγκέφαλο το σινιάλο πως είναι η ώρα για ύπνο. Μία κουταλιά σ’ ένα φλυτζάνι τσαγιού με βότανα είναι ιδανική για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε ταχύτερα και απερίσπαστα.

02 Μπανάνες. Μπορούμε να τις λέμε και “ηρεμιστικό της φύσης”. Το κάλιο, η τρυπτοφάνη και το μαγνήσιο που περιέχουν τα γλυκά αυτά φρούτα μπορούν να μας χαλαρώσουν από τις εντάσεις της μέρας και να μας εξασφαλίσει έναν καλό ύπνο.

03 Γαλακτοκομικά. Να, λοιπόν, γιατί οι μαμάδες μας μας… έπρηζαν όταν ήμασταν παιδιά να πιούμε ζεστό γάλα πριν τον ύπνο! Πρωταγωνίστρια κι εδώ είναι η τρυπτοφάνη, της οποίας τη δράση ενισχύει το ασβέστιο που περιέχεται στο γάλα. Το δε γιαούρτι αυξάνει και τα επίπεδα της μελατονίνης στο σώμα, της ορμόνης που σηματοδοτεί στον εγκέφαλο πως πλησιάζει η ώρα για να κοιμηθούμε, πόσο μάλλον αν το συνδυάσουμε με μπανάνες ή βρώμη.

04 Σταφύλια. Τώρα που είναι κι οι εποχή τους, τα σταφύλια εκτός από ένα δροσιστικό φρούτο, μπορεί να μας βοηθήσει και στον ύπνο. Τα σταφύλια αυξάνουν την παραγωγή της μελατονίνης στο σώμα. Προσοχή, όχι ζαβολιές! Ναι μεν το κρασί παράγεται από τα σταφύλια, αλλά το αλκοόλ που περιέχει θα κάνει τον ύπνο μας πιο ανήσυχο.

05 Πουλερικά. Ένα σνακ με φιλέτο κοτόπουλου και ψωμί ολικής άλεσης είναι μία εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης και όχι μόνο θα μας χορτάσει αποφεύγοντας “αμαρτωλές” λιγούρες, αλλά και θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε.

Εννοείται πως δεν ξεχνάμε πως συνδυαστικά με τη διατροφή ένα χαλαρωτικό ντους ή μπάνιο ή λίγα λεπτά διαλογισμού μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά σε έναν καλό ύπνο. Επίσης ακόμη καλύτερο είναι να αποφεύγουμε για τουλάχιστον μισή ώρα πριν την κατάκλιση τις οθόνες υπολογιστών και smartphones.

Δοκιμάστε το σήμερα το βράδυ και … Καλόν ύπνο!

You may also like