Τσάι: Ο καλύτερος «φίλος» της γυναίκας

teaΣε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητήθηκε από ένα δείγμα ανδρών ο ορισμός μιας ωραίας γυναίκας. Οι απαντήσεις τους ξάφνιασαν, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος χαρακτήρισε όμορφη εκείνη τη γυναίκα η οποία είναι ευτυχισμένη και υγιής. Η ευεξία, η αίσθηση δηλαδή που έχει μια γυναίκα ότι είναι καλά, προκαλεί αυτομάτως και χαρούμενη ψυχική διάθεση, που της προσδίδει αυτοπεποίθηση, ζωντανό βήμα και ακαταμάχητα δυναμικό βλέμμα. Η ομορφιά επομένως, πηγάζει από την ευεξία, από το πως αισθανόμαστε εμείς οι ίδιες για τον εαυτό μας και το σώμα μας.

Σημαντικό ρόλο στο να νιώθουμε και να είμαστε όμορφες και υγιείς, παίζει η διατροφή μας.

Και ως γνωστόν, η Νο1 τροφή που χαρίζει ευεξία, αναζωογόνηση και πολλά ακόμη στον οργανισμό μας, δεν είναι άλλη από το τσάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πιείτε τσάι για «γρήγορο ξύπνημα»

Το τσάι, που είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, παράγεται από τα φύλλα της Camellia sinensis, ένα φυτό ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και ενισχύουν την ασπίδα προστασίας του οργανισμού, ενάντια στις «επιθέσεις» των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο περιβάλλον, αλλά κι αυτών που παράγονται από τον οργανισμό μας, στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης.

Ως ρόφημα, είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για τον έλεγχο του βάρους, καθώς είναι γευστικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά με μηδενικές θερμίδες. Εκτός από τη διατροφική του αξία, η απόλαυση που προσφέρει ενισχύει τη θετική διάθεση, που είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, μιας και δεν δημιουργεί το αίσθημα στέρησης που συχνά προκαλεί ο περιορισμός των θερμίδων.

 

Συν της άλλης, έρευνες συνιστούν ότι πίνοντας τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα, προσφέρουμε στον οργανισμό μας σημαντικά οφέλη, γιατί εκτός από φλαβονοειδή, περιέχει ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Ακόμη, το μαγικό αυτό υγρό, το οποίο είναι και το δεύτερο σε κατανάλωση στον κόσμο μετά το νερό, είναι μια καλή πηγή φθορίου κι ένα φυσικό στοιχείο που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα, ενισχύοντας ταυτοχρόνως το σμάλτο.

fdcba9a2ecaf255589cc660a4c360e42Ωστόσο, εκτός από ένα λαμπερό χαμόγελο, το τσάι βοηθά και στην απόκτηση μιας δροσερής αναπνοής, χάρη στην αντιμικροβιακή του δράση. Το κάλιο, που επίσης περιέχεται στο τσάι, είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των υγρών και τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Έρευνες μάλιστα συνιστούν πως συμβάλλει και στη μείωση της υπέρτασης.

Συμπληρωματικά, πρέπει να επισημάνω πως δεν είναι τυχαίο που η γιαγιά μας μάς συνιστούσε πάντα ένα φλιτζάνι τσάι όταν αισθανόμασταν ατονία ή όταν είχαμε βαρυστομαχιάσει, καθώς οι ιδιότητες του τσαγιού συνδέονται άμεσα και με την πρόληψη των λοιμώξεων. Μετά από ένα πλούσιο γεύμα δε, ένα φλιτζάνι τσάι βοηθά ενθαρρυντικά στην πέψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕΠαγωμένο τσάι ιβίσκου
Αναφορικά με τον καφέ, οι μελέτες έχουν δείξει πως η καφεϊνη που περιέχεται στο τσάι, συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική και σωματική απόδοση, βελτιώνοντας την επίδοση ακόμα και στη διάρκεια της άσκησης έως και 11%. Μάλιστα, το τσάι περιέχει τη μισή ποσότητα καφεϊνης από τον καφέ, αλλά έχει πιο σταθερή δράση στον οργανισμό μας, αφού δεν προκαλεί διαταραχές στον ύπνο ή υπερβολική εγρήγορση.

Και για τους επιρρεπείς στα καρδιαγγειακά νοσήματα, αξίζει επίσης να αναφερθεί το προφανές: καμία τροφή δεν μπορεί να αποτρέψει ένα καρδιακό επεισόδιο. Ακολουθώντας όμως μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο τσάι ενισχύουν την προστασία της καρδιάς και βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου. Επιδημιολογική μελέτη μάλιστα, έδειξε ότι πίνοντας δύο τουλάχιστον φλιτζάνια κάθε μέρα, μειώνεται ως και 40% η πιθανότητα εμφάνισης καρδιολογικής νόσου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το τσάι αποτελεί το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό ρόφημα με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Πράσινο ή μαύρο, κάθε χρόνο νέες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητές του και τα οφέλη των πολύτιμων αντιοξειδωτικών που περιέχει. Γι’αυτό το λόγο, μην το παραλείπετε και να το εντάξετε άμεσα κι ενεργά στην καθημερινότητά σας (!)

Κάνει καλό και προσφέρει εσωτερική κι εξωτερική ομορφιά και ηρεμία.

Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αφέψημα τονωτικό (ιδανικό για κρυολογήματα)

Τσάι : ο σύμμαχος της υγεία μας, από τον Αβραάμ Κάζη

Για να μάθετε περισσότερα για τη Μαρκέλλα Χρυσοστόμου, πατήστε εδώ

You may also like