(Υπέρ-)Πρόταση για βιβλίο: «Οι Ελληνίδες είναι θεές», της Κατερίνας Τσεμπερλίδου

Δεν ξέρω αν διαβάζετε βιβλία κατά τη διάρκεια της “σχολικής” χρονιάς, πάντως εγώ δεν προλαβαίνω ιδιαίτερα. Αλλά βρήκα αυτό που θα διαβάσω με την πρώτη ευκαιρία.

Όταν με κάλεσαν από την Estée Lauder μου είπαν για να με “δελεάσουν” (λες και χρειαζόμουν μεγαλύτερο κίνητρο από την ίδια την συγγραφέα) ότι θα είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Και πράγματι ήταν…

Καταρχήν ξεκίνησε στην ώρα της, η αίθουσα ήταν κατάμεστη -κυρίως από γυναίκες- και το πάνελ αποτελούταν από τη συγγραφέα,  τη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου που συντόνιζε την παρουσίαση, την ταλαντούχα δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη,, την διευθύντρια της Estée Lauder Βalkans Κατερίνα Γκαμηλιάρη και τη γνωστή ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα που διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου.

Το μυθιστόρημα «Οι Ελληνίδες είναι θεές» είναι μία ερωτική ιστορία του σήμερα, που μέσω ενός έξυπνου συνδυασμού μυθοπλασίας και non-fiction μεταφέρει στο αναγνώστη πραγματικά στοιχεία για το πορτραίτο της σύγχρονης Ελληνίδας.

Πιο συγκεκριμένα…

Ο Γκρεγκ, Ελληνοαμερικανικός ρεπόρτερ, έρχεται στην Ελλάδα για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τις σημερινές Ελληνίδες. Από το εξωτερικό του δίνουν το όνομα της Αθηνάς, νεαρής Ελληνίδας δικηγόρου, για να τον βοηθήσει στις πληροφορίες που χρειάζεται και να τον φέρει σε επαφή με σύγχρονες Ελληνίδες. Η Αθηνά έχει γράψει μια εργασία με τίτλο «Οι Ελληνίδες είναι θεές» πάνω στο πορτραίτο της σύγχρονης Ελληνίδας. Παράλληλα, ο Γκρεγκ θα διεκδικήσει ένα μικρό σπιτάκι και τις λίγες ελιές που του άφησε η Ελληνίδα γιαγιά του στη Μεσσηνία. Το non-fiction μέρος αφορά τα  κεφάλαια από την εργασία της Αθηνάς που διαβάζει ο Γκρεγκ.

Στην εκδήλωση,ακούστηκαν οι απόψεις καταξιωμένων γυναικών και όχι μόνο, με αφορμή τη βασική ιδέα τού βιβλίου που είναι ότι, όλες οι Ελληνίδες έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα αρχέτυπα των 6 γυναικών-θεών του Ολύμπου:  Ήρα, Αθηνά, Αφροδίτη, Άρτεμης, Εστία και Δήμητρα.

Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι και οι τέσσερις γυναίκες που βρίσκονταν στο πάνελ εκδήλωσαν την έκπληξή τους στο πόσα κοινά σημεία με τον εαυτό τους βρήκαν στις ηρωίδες του βιβλίου και ότι κοινός παρονομαστής ήταν η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους μετά την ανάγνωσή του.

Η συγγραφέας του βιβλίου Κατερίνα Τσεμπερλίδου, τόνισε ότι σκοπός της ήταν όχι μόνο να ψυχαγωγήσει με το μυθιστόρημά της , αλλά και να προσφέρει κάτι θετικό στην κοινωνία. Να αφήσει πίσω της ένα θετικό αποτύπωμα, να ανεβάσει ψυχικά τις Ελληνίδες, να τις απενοχοποιήσει και να τους θυμίσει με πόσα πολλά έχουν συμβάλλει στην κοινωνία όλους τους προηγούμενους αιώνες.

Α, επίσης με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα θα έλεγα ότι είναι κι ένα εξαιρετικό δώρο για τους άνδρες της οικογενείας…

Το βιβλίο «Οι Ελληνίδες είναι θεές» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, μέλος του ομίλου NAKAS GROUP.

(Οι φωτογραφίες πλην της κεντρικής είναι από το Studio Panoulis)

You may also like