Υποψήφιος για διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας ο Ευγένιος Τριβιζάς

Τον παραμυθοποιό με τον οποίο μεγαλώσαμε, πρότειναν ο «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και η Εταιρεία Συγγραφέων για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) για το 2013.

Το βραβείο θεσπίστηκε από τη σουηδική κυβέρνηση το 2002, στη μνήμη της δημοφιλούς συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας Αστριντ Λίντγκρεν (1907 – 2002), γνωστής για τις ιστορίες της με πρωταγωνίστρια την Πίπη Φακιδομύτη, ενώ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων, που αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο για βραβείο παιδικής λογοτεχνίας.

Το νικητή επιλέγει 12μελής κριτική επιτροπή από σουηδούς μελετητές, συγγραφείς, εικονογράφους, κριτικούς και βιβλιοθηκονόμους.

Ο νικητής ανακοινώνεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στην πατρίδα της Άστριντ Λίντγκρεν, το Βίμερμπι, ενώ η απονομή πραγματοποιείται τον Ιούνιο σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη.

Το Astrid Lindgren Memorial Award τιμά κάθε χρόνο συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές ή υπέρμαχους της φιλαναγνωσίας, στα έργα των οποίων αντανακλά το πνεύμα της Αστριντ Λίντγκρεν. Σκοπός του βραβείου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους και να προωθήσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1946 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου διατελεί Ομότιμος Καθηγητής, και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλιών για παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.
Έχει γράψει γύρω στα 150 βιβλία που είναι: μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία και έχει συνεργαστεί με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το Νησί των πυροτεχνημάτων.

Πηγή: www.Newsbomb.gr

You may also like