Φάβα Σαντορίνης, από την Έλενα Σμπώκου

Την Σαντορίνη όλοι την ξέρουμε και μάλιστα όχι μόνο εμείς αλλά και πάααρα πολύς κόσμος από το εξωτερικό. Πόσοι όμως έχουμε φάει ωραία φάβα αφράτη σαν μούς; Καλά εγώ δεν πιάνομαι γιατί δεν είχα φάει γενικά φάβα στην ζωή μου μέχρι τα 25 και δεν είχα φάει γενικώς και πολύ όσπριο μικρή. Δεν με πίεζαν οι γονείς μου ιδιαιτέρως βλέπετε γιατί τους είχα αφήσει άφωνους που έτρωγα με πολύ μεγάλη όρεξη οτιδήποτε ψάρι έβρισκα μπροστά μου.
Anyway… πριν από μερικά χρόνια λοιπόν η μαμά μου είχε φτιάξει φάβα και είπα να δοκιμάσω. Τελικά πολύ μου άρεσε ειδικά σε συνδυασμό με το κρεμμύδι το χοντροκομμένο.

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ Φάβα Σαντορίνης
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
λίγο θυμάρι φρέσκο ή ξερό
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

photo credits: http://cookmegreek.blogspot.gr

photo credits: http://cookmegreek.blogspot.gr

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1. Αρχικά βάλε σε ένα σουρωτήρι την φάβα και ξέπλυνέ την καλά κάτω από τη βρύση.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα -που αν είναι και αντικολλητική ακόμα καλύτερα- ρίξε λίγο από το ελαιόλαδο να καλύψεις όλη την επιφάνειά της. Ρίξε μέσα στην κατσαρόλα την φάβα, κρεμμύδια, σκόρδο, δάφνη και θυμάρι και σκέπασέ τα με νερό κρύο περίπου 3 με 4 εκ. πάνω από την φάβα. Για να μαλακώσει η φάβα θέλει περίπου ένα μισάωρο κ κάτι παραπάνω.
3. Μόλις μαλακώσει λοιπόν την σουρώνουμε αλλά δεν πετάμε το νερό γιατί μπορεί να το χρειαστούμε αργότερα. Πετάμε τα δαφνόφυλλα και τα υπόλοιπα συστατικά. Βάζουμε την φάβα με το μισό ελαιόλαδο στο μούλτι ή στο μίξερ με το μισό λάδι και την χτυπαμε καλά να γίνει αφράτή και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι καθώς επίσης και από το νερό που κρατήσαμε αν χρειάζεται. Βάζουμε αλατοπίπερο και σερβίρουμε με ελιές, χοντροκομμένο κρεμμύδι ( ωμό) και καπνιστά ψάρια όπως ρέγγα και λακέρδα. Επίσης τη δοκίμασα με φρυγανισμένο ψωμί από χαρούπι και πάει τέλεια.

Μπείτε στο  Elena’s cooking για να διαβάσετε κι άλλες υπέροχες συνταγές της Έλενας Σμπώκου.

You may also like