Φάρμακο για πρόληψη του AIDS

Υπέρ της χορήγησης του αντιρετροϊκού φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Truvada για πρόληψη κατά του ιού HIV/AIDS τάχθηκε η συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), παρότι αρκετοί ειδικοί και μέλη οργανώσεων για το AIDS είχαν αντίθετη γνώμη.
Η επιτροπή αποφάσισε με 19-3 ψήφους για χορήγηση του φαρμάκου ως μέσου πρόληψης για μη οροθετικούς άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, με 19-2 και μία αποχή για χορήγηση του φαρμάκου σε ζευγάρια που ο ένας εκ των δύο είναι φορέας του ιού, και με 12-8 και δύο αποχές υπέρ της χορήγησης σε άτομα με σεξουαλική συμπεριφορά που ανεβάζει τις πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με τον ιό.
Το Truvada παρασκευάζεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences και είναι ένα χάπι μίας δόσης την ημέρα, το οποίο μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούταν σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροαϊκά φάρμακα ως φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους που είναι φορείς του HIV.
Η δράση του έχει στόχο να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού και το κόστος του για θεραπεία ενός μηνός ανέρχεται στα 1.200 δολάρια (927 ευρώ). Οπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το γεγονός ότι εγκρίθηκε η χρήση του φαρμάκου για πρόληψη από τη συμβουλευτική επιτροπή δεν δεσμεύει την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων, όμως συνήθως δεν αποφασίζει διαφορετικά από την επιτροπή.
Σύμφωνα με όσους υπερασπίζονται τη χρήση του Truvada για πρόληψη, έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι στους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες τα περιστατικά μολύνσεων μειώθηκαν κατά 43,8%, σε υγιείς άνδρες και γυναίκες που ανήκαν σε ομάδες υψηλού ρίσκου στην Μποτσουάνα το ποσοστό μετάδοσης έπεσε κατά 63%, και σε ζευγάρια στην Κένυα όπου μόνο το ένα άτομο είναι οροθετικό το ποσοστό νέων μολύνσεων έπεσε κατά 62%.
Οι πολέμιοι
Από την άλλη πλευρά, όσοι ήταν αντίθετοι στη χρήση του εν λόγω φαρμάκου για πρόληψη ανέφεραν ότι η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη χρήση προφυλακτικών και να υπονομεύσει άλλες μεθόδους πρόληψης, ότι οι παρενέργειες του φαρμάκου είναι σοβαρές (ναυτία, εμετός, ζαλάδες, διάρροια, έλλειψη όρεξης, τοξικότητα στους νεφρούς και στο ήπαρ, μείωση του όγκου των οστών), αλλά και ότι είναι μάλλον αδύνατο σε όσους χορηγείται να μπορούν να τηρήσουν τη δοσολογία.

Η απόφαση
Αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 15 Ιουνίου, το γεγονός ότι η συμβουλευτική επιτροπή αποφάσισε ότι το Truvada είναι ασφαλές για άνδρες και γυναίκες και αποτελεσματικό στη μείωση των κρουσμάτων αποτελεί μια πρώτη νίκη για τους υποστηρικτές της χρήσης του ως μέσου πρόληψης. Βέβαια, μέχρι τα μέσα Ιουνίου και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν την τελική απόφαση.

Πηγήhttp://www.ethnos.gr

You may also like