Φιλουμένα Μαρτουράνο , από τη Χριστιάννα Τζέικου

3397-ath2Στο Κτίριο Τσίλλερ , στην οδό Μενάνδρου , παίζεται από τις 21/3 το έργο Φιλουμένα του ιταλού θεατρικού συγγραφέα Εντουάρντο ντε Φιλίππο , σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και διασκευή Ελένης Ράντου. Πρόκειται για ένα κλασικό κοινωνικό έργο , που διαδραματίζεται στην Νάπολη της Ιταλίας.

Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1946 με πρωταγωνίστρια την αδερφή του συγγραφέα, Τιτίνα, ενώ το 1964 το έργο παίχτηκε και στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Σοφία Λόρεν και στον ρόλο του Σοριάνο , τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Η παράσταση ξεκινάει με την παρουσίαση της ιστορίας της Φιλουμένας στο κοινό, ενώ το ίδιο συμβαίνει για κάθε ρόλο ξεχωριστά καθ’όλη τη διάρκεια του έργου. Την σκηνική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβε ο Μανώλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε ένα ολόκληρο Ναπολιτάνικο σπίτι επί σκηνής. Η μουσική που χρησιμοποιείται στο έργο είναι της Nalyssa Green (η οποία είχε αναλάβει και την μουσική της παράστασης ,“ Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ”).

Τον ρόλο της Φιλουμένα υποδύεται η Ελένη Ράντου , ενώ τον ρόλο του Σοριάνο, ο Άλκης Κούρκουλος. Η ιστορία είναι αρκετά κοντά στην δική μας κουλτούρα και οπτική για τη ζωή. Η ηρωίδα είναι μαχήτρια αφού παλεύει να επιβιώσει σε μία κοινωνία που φθίρεται διαρκώς είτε κοινωνικά είτε οικονομικά. Δεν έχει κλάψει ποτέ , και είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα της που αποτελεί και νόμο στη ζωή της, παρόλες τις δυσχέριες και τον σπαραγμό που βιώνει, δεν χύνει ούτε δάκρυ. Και μέσα σε όλη αυτή τη μάχη αναζητά την ανθρωπιά και την αγάπη στο πρόσωπο ενός άνδρα, τον οποίο εμπιστεύεται με κλειστά μάτια απ’την αρχή για να απεγκλωβιστεί από την ζωή που μέχρι τώρα έκανε. Διεκδικεί τα θέλω της χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες και είναι σαν χαρακτήρας επαναστάτρια. Σε αντίθεση με την παθιασμένη Φιλουμένα, ο Σοριάνο ένας αλαζόνας και συνάμα ευκατάστατος έμπορος θέλει απ’την αρχή να έχει το πάνω χέρι στο σπίτι του και στην επιχείρησή του και παρασέρνει την ηρωίδα σε ένα παιχνίδι εξουσίας που ο ίδιος στο τέλος βγαίνει χαμένος.

filoumena-478x244Υπόθεση: Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ο ευκατάστατος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο γνωρίζει σ’ έναν οίκο ανοχής τη νεαρή Φιλουμένα. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και της εμπιστεύεται τη διαχείριση του σπιτιού και της επιχείρησής του. Η Φιλουμένα τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, αλλά εκείνος δεν τη θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του. Ύστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα, που δεν αντέχει πια την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του Σοριάνο, παριστάνει την ετοιμοθάνατη, κι έτσι τον πείθει να την παντρευτεί. Όταν όμως ο Σοριάνο καταλαβαίνει το κόλπο, καταφέρνει να ακυρώσει το γάμο. Τότε η Φιλουμένα χρησιμοποιεί ένα ύστατο όπλο, που οδηγεί τον Σοριάνο σε μια νέα θεώρηση της ζωής – κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσε καν να φανταστεί. Του αποκαλύπτει πως η ίδια έχει τρία παιδιά και του αποκαλύπτει πως το ένα από αυτά είναι δικό του.

Παίζουν: :Ελένη Ράντου, Άλκις Κούρκουλος, Βίλμα Τσακίρη, Ντίνα Αβαγιανού, Μελέτης Γεωργιάδης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Μαρία Κωνσταντάκη, Σταύρος Μερμήγκης, Θύμιος Κούκιος, Γιάννης Στόλλας, Θοδωρής Φραντζέσκος, Νικόλας Αγγελής, Νικόλας Μακρής, Εύα Βάρσου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Λήδα Μανιατάκου, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Γιώργος Καρατζιώτης.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Διασκευή, απόδοση: Ελένη Ράντου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά :Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένυ Βαχλιώτη
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Nalyssa Green
Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί :Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη :Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου
Βοηθός ενδυματολόγου: Χριστίνα Τσουτσουλίγα
filoumena-1

Εθνικό Θέατρο – Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 20:30
Σάββατο: 17:30 και 20:30
Κυριακή: 19:30

Είσοδος: 10  /  20 ευρώ

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χριστιάνα Τζέϊκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like