Φρέσκο σπιτικό τυράκι

( Για ½ κιλό περίπου )
Μην φανταστείτε ότι θα σας βάλω να πάρετε τα βουνά και να βρείτε στάνες για να αγοράσετε γάλα και να πήξετε τυρί ( αν και υπάρχουν βαρεμένοι-όπως ο γραφών- που το κάνουν… )
Χρόνος παρασκευής : 40-50 λεπτά / Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
[check_list]

  • Θα χρειαστείτε μία μέτρια κατσαρόλα με χοντρό πάτοι μία τρυπητή κα μιαι ξύλινη κουτάλα, ένα τουλπάνι και ένα σουρωτήρι.

[/check_list]
ΥΛΙΚΑ:
 2-2 ½ λίτρα φρέσκο αγελαδινό γάλα πλήρες ( καλύτερα όχι μακράς διάρκειας )
 1 σφηνάκι χυμός λεμονιού ή ξύδι από λευκό κρασί
 1 κ.γ. αλάτι
 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο ( προαιρετικά )
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ( προαιρετικά )

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βράζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά (αφού πρώτα έχουμε ρίξει νερό στην κατσαρόλα μας και το έχουμε χύσει. Μ αυτό τον τρόπο δεν «πιάνει» το γάλα.) ανακατεύοντας κατά διαστήματα με την ξύλινη κουτάλα. Λίγο πριν πάρει βράση , ρίχνουμε το λεμόνι ή το ξύδι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Θα παρατηρήσετε ότι το γάλα θα «κόψει». Μαζεύετε τα ψίχουλα που έχουν δημιουργηθεί και τα βάζετε μέσα στο τουλπάνι, το σφίγγετε λίγο δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα στρογγυλό τυράκι.
Το βάζετε μέσα στο σουρωτήρι και το αφήνετε μέσα στο νεροχύτη σας ( με ένα πιάτο από πάνω για βάρος ) για να στραγγίσει για 2 ώρες περίπου. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το δεντρολίβανο και το πιπέρι πριν βάλετε το τυράκι σας στο τουλπάνι βάζετε πρώτα τα ψίχουλα σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας να πάνε παντού.

Κατόπιν ακολουθείτε την κανονική διαδικασία. Όταν ετοιμαστεί αλατίστε το ελαφρά και φάτε το με φρυγανισμένο ψωμί και για αυτούς που αναζητούν μια άλλη διάσταση στη γεύση τους βάλτε παρέα του και μια μαρμελάδα πορτοκάλι ή φράουλα…

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like