Φρουτένιος μουσακάς από τη Γεωργία Τσιράκη

ΥΛΙΚΑ

*Γέμιση:

Μισό κιλό χοιρινό κιμά – μοσχαρίσιο (ανάμικτο)
100γρ κεράσια
100γρ βερίκοκα
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
20 γρ. Ελαιόλαδο
3 κουταλάκια θυμάρι
Μισό κουταλάκι κανέλα,
Μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια αλάτι
Μισό κουταλάκι καστανής ζάχαρης
Μαύρο πιπέρι
Μισό ποτήρι λευκό ,ημίγλυκο κρασί

*Μπεσαμέλ

80 γρ. Αλεύρι
20 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ βούτυρο
1 κρόκο αυγού
70 γρ γάλα
60 γρ τριμμένο πεκορίνο
Αλάτι, μοσχοκάρυδο

Για τη βάση του μουσακά χρειαζόμαστε 5 πατάτες και 8 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Ξεκινάμε με τη γέμιση!

Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε τα φρούτα (χωρίς τα κουκούτσια) στο μπλέντερ για να γίνουν πολτός.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΡίχνουμε στον κιμά το κρεμμυδάκι, σβήνουμε με λίγο κρασί και αφού απορροφηθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πολτό των φρούτων με αλάτι, ελάχιστη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια τα σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά.
Στην αναμονή, ετοιμάζουμε τη βάση στο ταψί που θα τοποθετηθεί ο μουσακάς. Λαδώνουμε το ταψί, απλώνουμε τις πατάτες και από πάνω τα κολοκυθάκια, ρίχνουμε αλάτι, λαδώνουμε και τα βάζουμε για ψήσιμο.

Τέλος για τη μπεσαμέλ, ρίχνουμε λάδι και αλεύρι σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αποκτήσει ‘ξανθό’ χρώμα. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, γάλα, βούτυρο αλάτι, μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Αφού ομογενοποιηθεί πλήρως και μετατραπεί σε κρέμα, ‘κατεβάζουμε’ από τη φωτιά, ρίχνουμε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε το ταψί με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση, έπειτα τη μπεσαμέλ και αδειάζουμε ομοιόμορφα το υπόλοιπο τυρί.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και το ψήνουμε.

Ο μουσακάς θα είναι έτοιμος όταν ροδίσει η κρούστα του!

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

You may also like