Φυσική & πνευματική δραστηριότητα για καλή μνήμη, από το Ν.Μαραβέγια

638ebeb4034d354c3e1b60619ab9b7f4

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Ενδιαφέρουσα μελέτη από την Αυστραλία (Perth, Edith Cowan Univercity) που δημοσιεύθηκε στο  Translational Psychiatry επιβεβαιώνει και συγκεκριμενοποιεί τα οφέλη από την φυσική άσκηση και την πνευματική ενασχόληση στην διατήρηση της μνήμης.

Προκειμένου να υπάρχει μία συνολική εικόνα της κατάστασης, μελετήθηκαν 4 διαφορετικές ομάδες ατόμων 60-85 ετών για 16 εβδομάδες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες:

1η ομάδα :ωριαία βάδιση 3φ/βδ + 40 λεπτά αναερόβια άσκηση 2φ/βδ

2η ομάδα: πολύωρη καθημερινή ενασχόληση 5 φορές την εβδομάδα με προγράμματα ειδικά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (computerised brain training/computerised cognitive training )

ομάδα: συνδυασμός των δύο προηγουμένων

ομάδα: συνέχιση της συνήθους δραστηριότητας

Mόνο η 3η ομάδα εμφάνισε σημαντική βελτίωση του είδους της μνήμης που είναι υπεύθυνο για τις λέξεις και την γλώσσα (verbal memory) ‘ δεν διαπιστώθηκε ιδιαίτερο αποτέλεσμα στην διατήρηση της οπτικής μνήμης,της ικανότητας για συγκέντρωση-εστίαση-προσοχή.

Φαίνεται ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα  είναι εκείνη η μορφή δραστηριότητας η οποία διατηρεί την μνήμη αυξανομένης της ηλικίας , αλλά ο συνδυασμός της με πνευματική δραστηριότητα δρα συνεργατικά.

Ως Φυσική δραστηριότητα  εννοείται η τακτική βάδιση (συνδυαζόμενη με προγράμματα ήπιας αναερόβιας άσκησης-μυικής ενδυνάμωσης),  η χορευτική δραστηριότητα και η κοινωνικότητα (συμμετοχή σε διαφόρους ομίλους και ομάδες).

Ως Πνευματική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται η εκμάθηση ξένης γλώσσας, τα προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων, η μελέτη βιβλίων καθώς και η δραστηριότητα σε Η/Υ με προγράμματα ασκήσεων ειδικά σχεδιασμένων έτσι ώστε να βοηθούν στην διατήρηση της μνήμης (μπορείτε να μπείτε π.χ στο  lumocity.com και να βρείτε ενδιαφέρουσες ασκήσεις )

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Σχετικά άρθρα:
8 βήματα για δυνατή μνήμη, από την Όλγα Λυμπεροπούλου
Πώς αντιμετωπίζεται η «αδύνατη μνήμη»;

You may also like