Φύκια: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία μας;

 

Στην κατηγορία των superfood, έχουμε δει τα τελευταία χρόνια ποικίλες τροφές να παίρνουν τη δικαιωματική τους θέση, άλλες πιο κοινές κι άλλες λιγότερο συνηθισμένες. Στις τελευταίες αυτές ανήκουν και τα φύκια–και οι βρώσιμες ποικιλίες τους- που γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο διάσημα για την καθημερινή διατροφή του ανθρώπου μέσω των ασιατικών κουζινών κι όχι μόνο. Τι έχουν, λοιπόν, να προσφέρουν στον οργανισμό μας;

  1. Τα φύκια περιέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και τα καφέ φύκια (wakame, κέλπιες, kombu) έχουν, επιπλέον, αντιιικές κι ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες, χάρη στη γλυκοπρωτεΐνη και στους θειωμένους πολυσακχαρίτες που περιέχουν.
  2. Έχουν ήπια καθαρτική δράση, μπορώντας, έτσι, να βοηθήσουν στην καλή χώνεψη. Μέσω των πολυσακχαριτών και την πρεβιοτική τους δράση, βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία των ωφέλιμων για το στομάχι βακτηρίων.
  3. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Για παράδειγμα η σπιρουλίνα περιέχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, Ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, και άλλα.
  4. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά ικανά να μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Συνδυαστικά με την απουσία πολλών θερμίδων, μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό σύμμαχο για την απώλεια βάρους.
  5. Λειτουργούν ευεργετικά για την καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας, δρώντας προληπτικά για τη δημιουργία τρυπών στα δόντια.
  6. Με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που διαθέτουν, μπορούν να ενυδατώνουν το δέρμα και να συμβάλλουν στην αναζωογόνησή του, επιβραδύνοντας, παράλληλα, τη διαδικασία της γήρανσης.
  7. Μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσω της συμβολής τους στη μείωση της χοληστερίνης και στην αποτροπή σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Αν και τα φύκια γενικά θεωρούνται υγιεινή τροφή, η κατανάλωσή τους σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως η αύξηση των επιπέδων του ιωδίου και μετάλλων πάνω από τα αποδεκτά όρια

You may also like