Χάστε τα κιλά της εγκυμοσύνης… θηλάζοντας!

Για τα οφέλη του θηλασμού έχουν γραφτεί εκατοντάδες αράδες τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό ότι ο θηλασμός είναι καθοριστικός για την υγεία του εμβρύου, και στη συνέχεια του παιδιού. Αυτό όμως που δεν έχει αναλυθεί είναι ότι ο θηλασμός «αδυνατίζει»!

Καλά διαβάσατε… Όσα κιλά κι αν πήρατε στην εγκυμοσύνη μην ανησυχείτε, γιατί θα τα χάσετε με το θηλασμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 740.000 γυναίκες με μέση ηλικία τα 58 έτη, και συσχέτισαν το βάρος και το ύψος τους με το ιστορικό των γεννήσεων και του θηλασμού των παιδιών τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσο περισσότερα παιδιά κάνει μια γυναίκα, τόσο τείνει να αυξάνεται το βάρος της. Όσες δεν έκαναν παιδιά είχαν μικρά ποσοστά αυξημένου βάρους, ενώ όσες είχαν κάνει από τέσσερα παιδιά και πάνω, ήταν κατά μέσα όρο υπέρβαρες μετά τα 55 έτη.
[quote_right]Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των παιδιών που θα κάνει μια γυναίκα, καθώς και το αν και πόσο θα τα θηλάσει επηρεάζουν το βάρος της μετά από δεκαετίες.[/quote_right]

Οι γυναίκες που είχαν γεννήσει θήλασαν κατά μέσο όρο τα παιδιά τους για 7,7 μήνες. Για κάθε έξι μήνες θηλασμού, ο δείκτης της μάζας του σώματος μειωνόταν κατά 1%. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι όποια θηλάζει θα αδυνατίσει απαραιτήτως, καθώς επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες.

Μία πιθανή εξήγηση που δίνεται για αυτό το μειωμένο βάρος που παρατηρήθηκε είναι, ότι ο θηλασμός επιδρά στα κέντρα ελέγχου του μεταβολισμού στον εγκέφαλο της μητέρας. Όπως επισημαίνει η Κέρστι Μπόμπροου, ερευνήτρια που συμμετέχει στη μελέτη, όσες γυναίκες δεν έχουν γίνει ακόμη μητέρες αλλά σκοπεύουν να το γίνουν, καλά θα κάνουν να θηλάσουν τα μωρά τους για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μπορούν.

Πηγή: iatropedia.gr

You may also like