Χαλβάς με γάλα, πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς

ΥΛΙΚΑ:
200 γρ. ζάχαρη κοινή
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
550 γρ. γάλα
1 κουτ. σούπας βούτυρο
τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας (σχίζουμε με ένα μαχαιράκι το λοβό κατά μήκος στη μέση και «γδέρνουμε» το εσωτερικό ώστε να πάρουμε τα σποράκια)
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
2 κουτ. σούπας ροδόνερο (στα ράφια με τα είδη ζαχ/κής των σούπερ μάρκετ)
2 – 3 κουτ. σούπας κουκουνάρια ή αμύγδαλα λευκά ή μείγμα και των δύο, χοντροσπασμένα, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
ποικιλία από ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (φιστίκια Αιγίνης, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα) και κανέλα για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Διαδικασία Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο και τα σποράκια της βανίλιας. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει ο χαλβάς Δεν πρέπει να πήξει πάρα πολύ, για να έχει ωραία κρεμώδη υφή. Υπολογίζουμε ότι η διαδικασία δεν θα μας πάρει πάνω από 10 λεπτά.

Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Προσθέτουμε τα κουκουνάρια ή/και τα αμύγδαλα και το ροδόνερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Ραντίζουμε ένα πυρέξ ή ταψάκι διαστάσεων 25×25 εκ. με νερό και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του χαλβά. Το στρώνουμε με τη ράχη του κουταλιού και το αφήνουμε να κρυώσει και να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Μετά το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να στερεοποιηθεί.

Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και κανέλα και σερβίρουμε. Το γλυκό θυμίζει κάπως την τούρκικη κρέμα μαλεμπί καθότι «τρέμει» κάπως όταν το κουνάμε.

Πηγή:http://www.gastronomos.gr

You may also like