Χαμένος πίνακας του Leonardo da Vinci, βρέθηκε σε Ελβετική τράπεζα

DAVINCI_2692912bΟ χαμένος πίνακας του Leonardo da Vinci που απεικονίζει την Isabella d’Este, μια αρχόντισσα με το ίδιο χαμόγελο της Mona Lisa, ανακαλύφτηκε μετά από 500 χρόνια, σε κρύπτη  Ελβετικής τράπεζας.

Ο πίνακας φαίνεται να αποτελεί την ολοκληρωμένη εκδοχή ενός σκίτσου, το οποίο ζωγράφισε ο da Vinci το 1499 στη Μάντοβα της βόρειας Ιταλίας και τώρα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Η ελαιογραφία του da Vinci, ήταν χαμένη για περισσότερο από 500 χρόνια, με αποτέλεσμα οι ιστορικοί τέχνης να αμφιβάλουν για την ύπαρξή της. Για πέντε αιώνες, συζητιόταν αν ο Ιταλός καλλιτέχνης είχε το χρόνο και τη διάθεση να αναπτύξει το σκίτσο σε ζωγραφισμένο πορτραίτο. Όταν είδε το σκίτσο, η μαρκησία Isabella d’Este, παρακάλεσε τον da Vinci να τελειώσει το έργο του, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.  

Το 1505, ο Leonardo da Vinci, ξεκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, το ‘Battle of Anghiari’ ή αλλιώς ‘The Lost Leonardo’,  στη Φλωρεντία. Το 1503 άρχισε να δουλεύει πάνω στον πίνακα της Mona Lisa. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες, έκαναν τους ιστορικούς τέχνης να πιστεύουν ότι ίσως το σκίτσο να μην εξελίχθηκε ποτέ σε πορτραίτο, όμως όπως φαίνεται από την πρόσφατη ανακάλυψη, το έργο συνεχίστηκε.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι πράγματι πρόκειται για έργο του da Vinci. ‘Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελαιογραφία είναι δημιουργία του Leonardo da Vinci, αναγνωρίζω τη δουλειά του, ιδιαίτερα στο πρόσωπο της γυναίκας’, δηλώνει στην Corriere della Sera, ο Carlo Pedretti, καθηγητής της ιστορίας τέχνης στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια , με ειδικότητα στους πίνακες του da Vinci.

Ο Martin Kempt , καθηγητής της ιστορίας τέχνης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας από τους πιο διάσημους μελετητές των έργων του da Vinci, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν όντως τελικά το πορτραίτο είναι του δημοφιλούς καλλιτέχνη. Ο πίνακας που βρέθηκε στην Ελβετία, είναι ζωγραφισμένος σε καμβά, ενώ ο Leonardo συνήθιζε να ζωγραφίζει σε ξύλινες σανίδες.

‘Ο καμβάς δεν χρησιμοποιούνταν από τον Leonardo. Παρόλα αυτά, αυτό που έμαθα από τις μελέτες πάνω στα έργα του, είναι να μην εκπλήσσομαι ποτέ’, δηλώνει ο καθηγητής Kempt.

Το μυστήριο γύρω από τον πίνακα, λύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή, ανάμεσα σε 400 έργα τέχνης. Η ιταλική οικογένεια που κρατούσε τη συλλογή στην κρύπτη, ζήτησε να μην αποκαλυφθεί.

 

Πηγή φωτογραφίας: http://www.telegraph.co.uk

You may also like