Χρήστος Μποφίλιος: “Αν αυτό που αγαπάς σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, θα βρεις τρόπους να το εξελίξεις”

Καθώς δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τον αθλητισμό, άργησα να μάθω ποιος είναι ο Χρήστος Μποφίλιος. Όμως τον περασμένο Οκτώβριο, χάρη στο Spetses Mini Marathon, είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω και -με το χρόνο- να γνωρίσω έναν δεινό κολυμβητή, σοβαρό επαγγελματία και -θα έλεγα- καλό άνθρωπο. Σημαντικά προσόντα για έναν 35χρονο άνδρα που έκανε για πολλά χρόνια πρωταθλητισμό στην κολύμβηση στις πισίνες και πλέον έχει μεταπηδήσει στους αγώνες ανοιχτής θαλάσσης και καθημερινά προπονεί παιδιά. Α, κι ετοιμάζει στην Σέριφο το SERIFOS SUNSET RACE...

Αθλητής κολύμβησης σε πισίνες, πλέον κολυμβητής ανοιχτής θαλάσσης και προπονητής μικρών παιδιών. Πώς έγινε αυτή η μετάβαση;

Όλα από κάπου ξεκινάνε…

Η πισίνα έχει κι αυτή την χάρη της… Αν σκεφτείς πως οι περισσότερες αναμνήσεις μου είναι από εκεί.

Εκεί έκανα τα πρώτα μου βήματα, έμαθα να κολυμπώ… να κολυμπώ γρήγορα σε αγώνες και να διακρίνομαι σε αυτούς, έκανα καλούς φίλους που κάνω παρέα ακόμη και σήμερα, έμαθα να συγκεντρώνομαι, διαμόρφωσα σωστό κατά την άποψη μου χαρακτήρα, απέκτησα πειθαρχία,  ήθος, σοβαρότητα, ωριμότητα και παράλληλα ψυχική ηρεμία. Είναι η ζωή μου μέχρι και σήμερα…

Στη θάλασσα ξεκίνησα να αγωνίζομαι το 2012 συμμετέχοντας στο πρώτο μου αγώνα διάπλου των Σπετσών (SPETSES mini MARATHON). Ας πούμε ότι πραγματοποιήθηκε ένα παιδικό μου όνειρο. Στη συνέχεια έπαιρνα μέρος όλο και σε περισσότερους αγώνες.

Με τα παιδιά ασχολούμαι από τα 17 μου, όταν κάποια στιγμή μου πρότεινε ο προπονητής μου να κάνω εκμάθηση στη μικρή πισίνα. Έβλεπα ότι μου αρέσει κι’ έτσι ασχολήθηκα και επαγγελματικά.

Αν αυτό που αγαπάς συνεχίζει να σου κεντρίζει το ενδιαφέρον θα βρεις τρόπους να το εξελίξεις και κυρίως να το ευχαριστιέσαι.

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στη θάλασσα κι αντίστοιχα (μάλλον) σε περιορίζει στην πισίνα;

Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα…

Η θάλασσα με ηρεμεί, ειδικά όταν προπονούμαι λίγο πιο χαλαρά. Όταν κολυμπάω μεγάλες αποστάσεις νιώθω τελείως ελεύθερος μακριά απ’ όλα, νιώθω να συγκεντρώνω τις δυνάμεις μου και να ξεφεύγει το μυαλό μου. Η ομορφιά της είναι μοναδική και οι εναλλαγές της είναι αυτές που με γοητεύουν.

Η πισίνα δεν θα πω ότι με περιορίζει… Είναι το μέρος που θα προπονηθώ σωστά ή θα χαλαρώσω από μια άλλου είδους προπόνηση και θα είναι πάντα στο ίδιο μέρος να με περιμένει. Εξάλλου η βασική προετοιμασία για να βγω στη θάλασσα εκεί πραγματοποιείται.

Το όνομά σου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως το SPETSES mini MARATHON  και το SERIFOS SUNSET RACE, στο οποίο είσαι και συνδιοργανωτής. Μίλησε μας για τη συμμετοχή σου σε αυτές…

Ισχύει και οι λόγοι είναι ότι συνδέομαι και με τα δύο νησιά. Στις Σπέτσες πάω διακοπές από μικρός με την οικογένεια μου και από την Σέριφο είναι η καταγωγή μου.

Η ομάδα της C LAB δουλεύει σχεδόν όλο τον χρόνο τους αγώνες της κι’ αυτό είναι κάτι μοναδικό που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Το SPETSES mini MARATHON είναι η πηγή έμπνευσης πολλών αγώνων και πιο συγκεκριμένα για να μη παρεξηγηθώ, εννοώ κυρίως την προβολή του αγώνα, την προσέλκυση και την υποδοχή του κόσμου και φυσικά το στήσιμο όλης της διοργάνωσης… Αγώνες υπήρχαν πάντα. Έτσι τόσο οργανωμένοι δεν υπήρχαν ποτέ. Αν δεν το ζήσεις από κοντά δεν θα καταλάβεις.

Η Σέριφος για εμένα είναι κάτι διαφορετικό. Από πέρσι που έχω περισσότερο ενεργό ρόλο, στο SERIFOS SUNSET RACE, προσπαθώ με τον φίλο και συνεργάτη μου Μάνο Μίντζη να δώσουμε ένα στυλ διαφορετικό από άλλες διοργανώσεις ποντάροντας στην ανάδειξη και τις ομορφιές του νησιού, στην καλή διάθεση δημιουργώντας ωραίες παρέες και φυσικά στους αγώνες μας… Στον κολυμβητικό αγώνα που πραγματοποιείτε στο κόλπο του Λιβαδιού και στον δρομικό αγώνα που ξεκινάει από την Βαγιά, κατευθύνοντας προς το Γάνεμα και κάνοντας αναστροφή στον κόλπο του Κουταλά.

Πρόκειται για δυο αγώνες που θέλω να μοιράζομαι την εμπειρία με καλούς φίλους και την ομάδα μου CB SWIMMING TEAM.

Ανέφερες νωρίτερα το CB SWIMMING TEAM; Τι είναι και σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες κολυμβητικές ομάδες;

Είναι μια ερασιτεχνική ομάδα η οποία πλαισιώνεται από αθλητές που ανήκουν στο πελατολόγιο μου αλλά και elite αθλητές οι οποίοι μας στηρίζουν σε διάφορα αθλητικά event. Πάντα στην άκρη του μυαλού μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν να δημιουργήσω κάτι που θα έχει το δικό μου χρώμα, κάτι όμορφο, κάτι μοναδικό… που συνεχώς θα φρεσκάρεται με νέες ιδέες όπως τα training sessions εκτός Αθηνών και… Ελλάδας.

 Έχεις κάνει “θυσίες” για τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση; Θα άλλαζες κάτι βλέποντας την πορεία σου;

Μέχρι το 2004, είχα ζωή μέσα σε παρένθεση. Δεν έβγαινα, δεν έβλεπα φίλους, ήμουν σαν ρομπότ, έκανα συγκεκριμένα πράγματα, σε συγκεκριμένες ώρες. Υπήρχαν αρκετές φορές που έκανα προπόνηση τρεις φορές την ημέρα. Το ότι σηκωνόμουν στις 4.30 για να φάω πρωινό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω.  Έχω στερηθεί πράγματα. Τώρα πια έχουν χαλαρώσει οι ρυθμοί μου.

Όλοι όπως θα γνωρίζουν από τον χώρο της κολύμβησης, το να λουφάρουμε είναι γνωστό φαινόμενο. Αυτό που θα άλλαζα αν και δεν λούφαρα πολύ θα ήταν να μη χάσω ούτε μια ώρα προπόνησης, ούτε ένα από τα ωραία και δύσκολα σετ που μας έβαζε ο προπονητής μας.

Είσαι “ατίθασος” σαν χαρακτήρας; Πώς θα σε χαρακτήριζες;

Ατίθασος, όχι δεν θα το έλεγα… Θα με χαρακτήριζα μεθοδικό, δημιουργικό, ενθουσιώδη, καλό επαγγελματία και ομαδικό παρόλο που ασχολούμαι με ατομικό άθλημα.

Έχεις ανάγκη να αισθάνεσαι ασφάλεια μέσα στις σχέσεις σου στην  καθημερινότητα ;

Ναι, είναι κάτι που θέλω να υπάρχει μέσα στις σχέσεις μου. Είναι σημαντικό να γνωρίζω ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα μου με κάνει να νιώθω ασφαλής, λειτουργώ πολύ καλύτερα σε όλους τους τομείς και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση.

Είσαι ερωτευμένος αυτό το διάστημα; Πώς λειτουργείς μέσα στη σχέση σου, απέναντι στις γυναίκες που σε περιβάλλουν;

Είμαι καλά αυτή την περίοδο. Στις σχέσεις μου προσπαθώ να είμαι εκδηλωτικός και μου αρέσουν οι ισορροπίες, αν και κλείνω στο να είμαι δοτικός. Μου αρέσει να περνάμε όμορφα, να κάνουμε πράγματα μαζί αλλά και με τις παρέες μας…  Γενικά, είμαι αρκετά επικοινωνιακός κι ευγενικός.

You may also like